4 / 1966 - teknillinen korkeakoulu

"Otaniemen asemakaava on kilpailun tulos, jota edelsi lähinnä prof. Otto-I. Meurmanin johdolla tapahtunut sopivan alueen valinta ja kilpailun periaatteellinen järjestely.

Toteuttamisvaiheessa jaettiin eri rakennukset eri arkkitehdeille ei yht'aikaisesti vaan aika-aktualiteetin mukaan, jolloin korkeakoulun päärakennus ja muutamat laboratoriset yksiköt jäivät allekirjoittaneen tehtäväksi.

Korkeakoulun päärakennus sijoitettiin aluetta hallitsevalle keskuskukkulalle, jossa aikanaan oli myös alueella sijainneen kartanon päärakennus. Osa tähän kartanoalueeseen liittyneestä, tosin vaatimattomasta puistosta on voitu käyttää päärakennusta säestävänä ympäristönä. Asemakaavallinen periaateratkaisuni perustuu siihen, että päärakennuksen kaksi eri puolta on jaettu liikenteellisesti eri tarkoituksiin siten, että toista puolta hallitsee motorisoitu liikenne toisen ollessa kokonaan kävelyliikenteen varassa terassimaisesti muodostettuun puistoon ja puutarhaan, joka yhdistää päärakennuksen vastapäätä olevaan ylioppilaiden asuntoalueeseen.

Päärakennuksen nykyisestä kokonaisuudesta puuttuu toistaiseksi korkeakoulun kirjasto, joka tällä hetkellä on piirustusvaiheessa.

Korkeakoulun arkkitehtonisena pääideana ja sen hallitsevana osana on suurten auditorioiden ryhmä koettuna puoliamfiteatterimaisista saleista, joissa myöskin kattorakenne seuraa salien istuinjärjestelmän nousevaa rytmiä. Saleissa on epäsuora auringonvalo, joissa ikkunasarjat muodostavat myös ulkopuolisen teatraalisen nousun ja on myöskin päämotiivina itse campuksen keskustorille, josta automaattisesti muodostuu ylioppilaiden kokoontumispaikka. Tälle keskustorille, joka on terassimaisen puistosysteemin huippukohta, kääntyy myös korkeakoulun hallinnollinen osa ja täällä saa myös ylioppilaiden ulkoilmakokous rehtorin puheineen jne oikean paikkansa."

Alvar Aalto

Näköislehti: Site Logic