3 / 2012 - julkinen tila, Helsinki design

Design-vuoden tapahtumat ovat aktivoineet Helsingin kaupunkitiloja. Arkkitehti ja tutkija Mikko Mälkki pohtii niiden käyttöä. Julkinen tila toimii, kun se mahdollistaa ihmisten välisen vuorovaikutuksen. Kaupunkisosiologi Pasi Mäenpää on menettänyt uskonsa arkkitehtien kykyyn suunnitella kohtaamisen paikkoja. ”Intensiivisimpiä julkisia tiloja ovat liikennevälineet, joissa paikat muuttuvat maisemiksi ja vauhtiviivoiksi ja ihmiset joutuvat kohtaamaan tuntemattomia”, hän toteaa kolumnissaan. Antropologi Eeva Berglund valottaa designin kiehtovuutta ja ärsyttävyyttä. Berglundin mielestä avara design -käsite liittyy epämääräisyydessään myös aikamme kaupunkipolitiikkaan, jossa kaupungit kilpailevat mukavan yhdessäolon ja innovaatiotalouden puitteista.

Pieni puinen Kampin kappeli keskellä arkista vilskettä on herättänyt paljon huomiota. Kriitikko Paula Holmila näkee kappelin kontrasteina: ”Melu vastaan hiljaisuus, kulmikas kivikaupunki versus pehmeät pyöreät muodot, hämäryys vastaan häikäisy...” Keskustan uusinta julkista tilaa arvioivat myös arkkitehdit Anni Vartola ja Ville Riikonen. Numeron esittelemässä arkkitehtuurissa toistuu pyöristetyt muodot, mikä näyttäisi olevan yksi uusista trendeistä.

Onko suomalainen arkkitehtuuri uudistumassa? Tilannetta tarkastelevat arkkitehtuurikriitikko, rakennusvalvoja, ekorakentamisen asiantuntija ja kaupunkisuunnittelija.

Sisältö

arkkitehdit Daniel Bruun, Jussi Murole, Liisa Ilveskorpi, Arto Kaituri, Kai Gulin, Matti Juntunen
osoite Aurinkolahti, Vuosaari, Helsinki
laajuus 3,5 ha
valmistuminen 2010

arvio Mari Jaakonaho

Näköislehti: Site Logic