1 / 2011 - etiikka

Peter Zumthor ei alistu huomiotalouden kaupallisiin lakeihin. Laajassa haastattelussa sveitsiläinen tähtiarkkitehti kertoo, ettei suunnittele ihmisille taloja vain siksi, että he maksavat hyvin, vaan hän valitsee toimeksiantonsa tarkan työetiikan puitteissa. Kysymykseen yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta hän vastaa olevansa poliittisesti valveutunut, mutta vain arkkitehti: ”Teen rakennuksia, en voi muuttaa maailmaa.”

Suomalaiset arkkitehdit käyvät lehdessä keskustelua oikeasta ja väärästä. Suunnittelija työskentelee aina monenlaisten intressiryhmien ristipaineissa. Etiikka haarautuu laajalle. Arkkitehtiopiskelijan mielestä idealismistaan luopunut arkkitehti on yhteiskunnalle yhtä hyödytön kuin opportunistinen poliitikko.

Temppeliaukion kirkko on yli 40 vuoden ajan ollut suuren yleisön suosiossa, mutta omaperäinen kalliokirkko ei ole ollut asiantuntijoiden arvostama. Vasta tällä vuosituhannella sen sivullisuus on loppunut. Kirkon suunnittelija Timo Suomalainen kirjoittaa kolumnissaan, että taiteen alalla saavutusten arvottaminen on aina ongelmallista.

Oma koti on paikka, jossa arkkitehtuuriin ollaan kiinteimmässä yhteydessä. Numero esittelee asumista ihmisen koko elämänkaaren ajalta, opiskelija-asuntolasta kerros- ja omakotitalon kautta hoivakotiin.

Sisältö

Näköislehti: Site Logic