2 / 2011 - modernin korjaaminen

Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitokset korkeine piippuineen kuuluvat pääkaupungin maamerkkeihin. Näiden arjen monumenttien arkkitehti Timo Penttilä tunnetaan parhaiten Helsingin kaupunginteatterin suunnittelijana. Numerossa julkaistaan arkkitehdin viimeiseksi jäänyt haastattelu.

Järvenpään 60-lukulainen betonikirkko on tehnyt turkkilaiseen arkkitehtiin Hüseyin Yanariin vaikutuksen. Koruton luterilainen kirkko vie hänen mielikuvansa musiikkiin ja herättää muistumia moskeijoista. Raportit modernin arkkitehtuurin korjauksista kertovat lähihistorian kiemuroista, myös niistä ikävistä. Restaurointiartikkelien kohteina ovat Alvar Aallon kirjasto Viipurissa, Erich Mendelsohnin voimalaitos Pietarissa ja Cafe Moskau entisessä Itä-Berliinissä. Kirja-arvosteluissa kuljetaan Erik Bryggmanin, Viljo Revellin ja Aarne Ervin jalanjäljillä.

Pekka Mäen suunnittelemat Åbo Akademin tilat vanhaan radiotehtaaseen osoittavat, että vanha ja uusi voivat kohdata linjakkaasti ja toisiaan kunnioittaen. 1960-luvun ”laatikkoarkkitehtuuria” edustava Rastaalan koulu Espoossa on saanut inspiroivan laajennuksen AFKS:n suunnittelemana.

Sisältö

arkkitehdit Arkkitehtitoimisto SIGGE Oy
osoite Vänrikinkatu 3, Turku
laajuus 9 552 m2
valmistuminen 2010
vanhat rakennukset 1939–64

arvio Olli-Paavo Koponen

Näköislehti: Site Logic