6 / 2011 - postmodernismi

Erittäin korkea rakentaminen näyttää olevan päivän trendi ympäri Suomen. Yksityisen kiinteistöjalostajan taloudellisesta näkökulmasta korkea rakennus on toimiva idea. Mutta onko se hyvä idea kaupunkikuvallisesta näkökulmasta? Yksin Helsingin seudulla hankkeita on vireillä jopa 50. Pitäisikö pääkaupungin perinteistä vaakasuuntaista ilmettä suojella? Kuka pilvenpiirtäjiä haluaa? Kolme arkkitehtia kertoo mielipiteitään.

Pilvenpiirtäjät niin kuin vau-arkkitehtuurikin liittyvät kunnallispoliitikkojen vaalimaan kaupungin imagonmuokkaukseen. ”Kautta historian hallitsijat ovat halunneet muistomerkkejä, jotka kuvaavat heidän mahtiaan”, Paula Holmila kirjoittaa kolumnissaan. 1980-luvun ”kasinotalouden” ajan tuhlaileva ja huikenteleva postmodernistinen arkkitehtuuri, josta on totuttu kiusaantuneina vaikenemaan, on alkanut taas kiinnostaa. Lontoossa on esillä näyttely aiheesta. Anni Vartola lähestyy tyylisuuntaa arkkitehtuurikirjoitusten kautta ja tulkitsee muutoksen merkkejä vuosien 1975–95 julkisissa rakennuksissa.

JKMM:n Espoon Saunalahteen suunnittelemassa lastentalossa toimii päiväkoti ja neuvola. Aulojen kattoikkunakartioista kurkkivat hauskat graafiset oliot, ja kadunpuolen arkkitehtuuria hallitsevat polveileva muoto sekä leikkisä ikkunajako. Arkkitehdit Hilla Rudanko ja Anssi Kankkunen ovat suunnitelleet värikkään ammattikoulun Kambodzaan. Aalto-yliopiston harjoitustyönä alkanut projekti on toteutettu yhdessä paikallisten avustusjärjestöjen kanssa.

Sisältö

arkkitehti Samuli Miettinen, Asmo Jaaksi, Teemu Kurkela, Juha Mäki-Jyllilä
osoite Kummelivuorentie 2, Espoo
laajuus 1 750 m2
valmistuminen 2011

arvio Roy Mänttäri

Näköislehti: Site Logic