4 / 2010 - aine ja henki

Suomalainen arkkitehti ei toistaiseksi ole päässyt Pritzker-palkittujen joukkoon, mutta yllättäviä yhteyksiä palkinnolla kuitenkin on maahamme. Muun muassa tästä kertoo amerikkalainen professori Peter MacKeith. Harri Hautajärvi vaatii kestävää rakentamista käsittelevässä artikkelissaan arkkitehtuurin suunnanmuutosta ja tekee uusia linjauksia. Juha Ilonen arvioi kestävän rakentamisen uusinta kirjallisuutta ja kritisoi arkkitehtien asenteita. Käy myös ilmi, ettei kestävän rakentamisen tieto ole suinkaan ristiriidatonta.

Anssi Lassila ja Teemu Hirvilammi ovat toteuttaneet kiinnostavan kirkon Jyväskylän Kuokkalaan. Arkkitehtuuri tuo mieleen keskiaikaiset kirkkomme, mutta on raikkaasti 2010-luvun ilmaisua. Lisäksi esitellään muun muassa akateemikko Juha Leiviskän uusin työ, Svenska social- och kommunalhögskolan Helsingissä, joka jatkaa tekijänsä hienostunutta, valoisaa tyyliä. Arkkitehdit kertovat haastatteluissa ajatuksistaan.

Yksi globaalin arkkitehtuuritähdistön harvoista naisista, Zaha Hadid, on tuonut Roomaan Maxxi-museon. Miten ikuisen kaupungin arkkitehdit suhtautuvat 2000-luvun uutuuteen? ”Arkkitehtuurin kevätmuotia seuraa yleensä katumusharjoitus”, arvioi Matti K. Mäkinen artikkelissaan 1960-luvun tulevaisuudenuskoisista unelmista. Pelon ympäristöistä ei kukaan unelmoi, mutta niitäkin yhteiskunta toteuttaa. Hille Koskelan tutkimus Pelkokierre ja Maarit Verrosen romaani Karsintavaihe tuovat keskusteluun eristäytymistä edistävän turvakonsensuksen. Kaupunkisuunnittelu vaikuttaa ihmisten jakoon kunnollisiin meikäläisiin ja pelottaviin muukalaisiin.

Sisältö

Näköislehti: Site Logic