1 / 2010 - algoritmit, teoria

Toni Österlund ja Eero Lundén kirjoittavat tulevaisuuden algoritmeista. Nuoret oululaisarkkitehdit ovat kehittäneet uusia, digitaalisia suunnittelumenetelmiä, joilla voidaan toteuttaa yhä monipuolisempia rakenteita ja muotoja taloudellisesti. Nykyarkkitehtuurissa viihtyisyys jää kuvallisuuden varjoon, vaikka viihtyminen on ihmislajille tärkeintä. Emeritusprofessori Kaj Nyman kritisoi nykyrakentamista ja etsii käyttötaiteen perusteita.

Esseistään kansainvälisesti tunnettu Juhani Pallasmaa kertoo kolumnissaan henkilökohtaisesta arkkitehtuuriteoriastaan. Suomalaisen modernismin syrjähyppy, 1940-luvun romantiikka, on uudelleenarvioitavana. Kirjoitus valottaa romantiikan vaikutuksia muun muassa Viljo Revellin tuotantoon. Arkkitehdin syntymästä tuli vuonna 2010 kuluneeksi sata vuotta. Numero antaa vastauksia myös kysymyksiin: Mikä on elokuvien fantasia-arkkitehtuurin taika? Mitä ovat arkkitehtuurin genret? Miksi kaupunkiutopioissa ei ole punaisten lyhtyjen alueita?

Koristellut julkisivut tekevät Hämeenlinnan maakunta-arkistosta erikoisuuden. Uteliaisuutta herättävän arkiston on suunnitellut Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen–Komonen. Betonijulkisivujen kuvioinnin on sommitellut graafikko Aimo Katajamäki.

Näköislehti: Site Logic