1 / 2014 - talo rannalla, kiina, wuxi

Kiinasta on tullut suuri nykyarkkitehtuurin työmaa. Arkkitehdit eri puolilta maailmaa ovat olleet uudistamassa kiinalaisia kaupunkeja. Kiinnostavia rakennuksia on toteutettu paljon, mutta nopeasti kasvavien kaupunkien toimivuus urbanismina selviää vasta ajan myötä. Suomalaisista arkkitehdeista Kiinassa on menestynyt näkyvimmin Pekka Salminen. Hänen toimistollaan on useita hankkeita, joista ensimmäinen tärkeä työ, oopperatalo Wuxin miljoonakaupunkiin, esitellään lehdessä. Hollantilainen Ole Bouman, Shenzhenin arkkitehtuuribiennaalin johtaja, kirjoittaa tapahtumasta, joka kokosi kansainvälisiä tekijöitä yhteen ja osallistui Shenzhenin kehittämiseen. Myös Suomen Arkkitehtuurimuseo oli mukana biennaalissa ”Re-creation”-installaatiolla.

Kiinan rakentaminen havainnollistaa arkkitehtuurin globalisoitumista. Globalisaatiolla on kuitenkin monet kasvot. Helena Sandman kirjoittaa Laufen-manifestista, jota olivat laatimassa arkkitehdit Euroopasta, Afrikasta ja ympäri maapallon. Manifestin tavoitteena on inhimillistää suunnittelukulttuuria ja lisätä ekologista, sosiaalista ja esteettistä tasa-arvoa maailmanlaajuisesti. Liian monet ihmiset elävät liian huonoissa ympäristöissä. Arkkitehtuuri voi vähentää vieraantumista.

Wuxin oopperatalo sijaitsee järven rannalla, mikä on suomalaisille tuttu asetelma etenkin kesämökkirakentamisessa. Numero esittelee Wuxin ohella kaksi pientä veden äärelle toteutettua taloa Suomesta.

Sisältö

arkkitehdit Pekka Salminen, Tuomas Silvennoinen, Martin Lukasczyk
osoite
North of Jinshi Road, North bank of Lake Li, Taihu New City, Wuxi, China
laajuus
78 000 m2
valmistuminen
2012

 arvio Juho Grönholm

Lokakuisena perjantai-iltapäivänä istun junassa matkalla Münchenistä Salzburgiin. Mietin arkkitehdin roolia tämän päivän maailmassa, missä suurkaupunkien väestömäärä kasvaa minulle käsittämättömällä vauhdilla ja energian niukkuus on konkreettinen ongelma. Teen muistiinpanoja ja katson kaunista kukkulaista maisemaa, joka on paljon vähemmän syksyinen kuin se suomalainen maisema, jonka jätin taakseni. Salzburgissa vaihdan paikallisjunaan, joka vie minut Laufenin pikkukaupunkiin Saksan ja Itävallan rajalla. Juna-asemalta on vielä kymmenen minuutin kävelymatka määränpäähäni baijerilaisluostariin. Kävelen sillan yli, jolloin palaan taas Saksan puolelle. Kun saavun perille, minut ohjataan korkeaan huoneeseen 1600-luvun rakennuksessa, missä ystäväni arkkitehti Anna Heringer ottaa minut iloisesti vastaan.

Anna on kasvanut Laufenissa ja asuu ja työskentelee siellä edelleen. Hänet tunnetaan Bangladeshin Rudrapurin METI-koulusta, joka sai Aga Kahn -palkinnon vuonna 2007. Tutustuimme toisiimme vuonna 2009 Alvar Aalto Symposiumissa, jossa molemmat olimme luennoimassa töistämme kehittyvissä maissa.

Laufeniin minut on kutsuttu Ukumbin ja Hollmén Reuter Sandman -toimistomme edustajana osallistumaan arkkitehtuurimanifestin kirjoittamiseen. Hanke sai alkunsa viime vuoden kesäkuussa Frankfurtin ”Think Global, Build Social! Architectures for a better world” -näyttelyn avajaisissa, kun Annan ohella kuraattori Andres Lepik, Zürichin ETH:n johtaja Hubert Klumpner sekä arkkitehdit Francis Kéré ja Peter Rich kollegoineen päättivät tehdä aloitteen manifestin laatimiseksi.

Kaikki kaksitoista kirjoittajaa ovat lopulta löytäneet tiensä kokoontumispaikkaamme. Ryhmässä on suunnittelijoita, jotka asuvat viidakossa ja rakentavat taloja yhteistyössä paikallisten asukkaiden kanssa, sekä teoreetikkoja, jotka eivät ikinä ole edes käyneet viidakossa. Kaikilla on kuitenkin yhteinen päämäärä: kaikkien mielestä arkkitehdin roolia on kehitettävä muuttuvassa maailmassa. Arkkitehtien on otettava vastuu.

Kirjoitusprosessi on syvien ajatusten ja pienten vivahde-erojen myllerrys. Arkkitehdithan usein suunnittelevat yhdessä, mutta harvemmin tuottavat tekstiä ryhmätyönä. Viikonlopun päättyessä alustava tekstiversio on saatu valmiiksi ja sitä päätetään työstää eteenpäin sähköisesti.

Laufen-manifesti julkaistiin Münchenissa Metropolis Nonformal – Anticipation -symposiumissa marraskuun 22. päivänä. Manifestin voi lukea, kuunnella tai katsoa sekä allekirjoittaa nettisivuilla laufenmanifesto.org. Facebookissa siitä voi tykätä ja sitä voi levittää eteenpäin.
Meillä arkkitehdeilla on osaaminen, luovuus ja valta osallistua aktiivisemmin maailmanlaajuisen tasa-arvon tavoittelemiseen. Meidän pitää yhdistää voimamme parantaaksemme rakennetun ympäristön ekologista, sosiaalista ja esteettistä laatua. Mitä enemmän asiaa ajattelen, sitä oikeammalta tämä suunta tuntuu.

Helena Sandman on helsinkiläinen arkkitehti, joka työskentelee eri puolilla maailmaa kansalaisjärjestö Ukumbin ja Arkkitehtitoimisto Hollmén Reuter Sandmanin hankkeissa.

 

Näköislehti: Site Logic