”Tyyppitaloja, joita Suomesta vietiin ulkomaille, ei oikeastaan koskaan sisällytetty suomalaisen modernismin kaanoniin.”
6/2020Kehitys
Millaiset arvot ja rakenteet ohjaavat arkkitehtuuria juuri nyt? Mihin ala on matkalla? Mitä annettavaa arkkitehtuurilla on tulevaisuudessa?
Christine Schildt: ”Alvaria ja Görania yhdisti sisäinen halu kokea uutta”
Alvar Aallon ja Göran Schildtin ystävyys kesti vuosikymmeniä. Göran Schildtin leski Christine Schildt muistelee elämäänsä kirjailijan puolisona ja Alvar ja Elissa Aallon ystävänä.
Teollisuuden paluu
Teollisen tuotannon nivominen kaupunkirakenteeseen voisi kohentaa kaupunkiemme kestävyyttä pitkällä aikavälillä. Helsingin Malminkartanossa tätä nykyisin radikaaliksi miellettävää periaatetta kokeiltiin jo kolmisenkymmentä vuotta sitten.
Monipuolisesti Sireneistä
Espoon kaupunginmuseon näyttely arkkitehtipari Kaija ja Heikki Sirenin työstä on ensimmäinen Sirenien arkkitehtuuria kattavasti esittelevä näyttely Suomessa.
Afrikan tulevaisuuksia
Afrikka kaupungistuu vauhdilla. Jos länsimaiset arkkitehdit haluavat olla mukana tässä kehityksessä, tarvitaan tiedostavuutta ja nöyryyttä, pohtii Korbinian Schütze.
Teollisuuden paluu
Teollisen tuotannon nivominen kaupunkirakenteeseen voisi kohentaa kaupunkiemme kestävyyttä pitkällä aikavälillä. Helsingin Malminkartanossa tätä nykyisin radikaaliksi miellettävää periaatetta kokeiltiin jo kolmisenkymmentä vuotta sitten.
5/2020Monumentti
Mikä tekee rakennuksesta monumentin? Mistä rakennetun ympäristön merkitykset syntyvät tai miten niitä synnytetään?
Hiekalle syntynyt Bauhausin perillinen
Tel Avivista löytyy noin 4 000 rakennuksen arkkitehtoninen suojelukohde 1930-luvulta. Se liitettiin Unescon maailmanperintökohteeksi monien vaiheiden jälkeen vuonna 2003.
Olympiastadionin peruskorjaus ja laajennus
Arkkitehtitoimisto K2S
Arkkitehdit NRT
Helsinki
2020
Hallinnon ja sivistyksen suomalainen monumentaaliliitto
Eduskuntatalon eteen valmistuneesta Kansalaistorista on muotoutunut keskustakirjastoineen Suomen itsenäisyydenajan monumentaaliaukio. Ilkka Törmä näkee aukion eräänlaisena jatkumona tsaarinajan Senaatintorille.
Pankkipalatsikin voidaan purkaa
Entinen STS:n konttorirakennus 1970-luvulta keskellä Tamperetta aiotaan purkaa korkeamman kehityksen tieltä, mutta perustelut eivät vakuuta Anselmi Moisanderia.
Aika määrittää monumentin
Iida Kalakoski tarkastelee Tampereen muuttuvaa kaupunkikuvaa ja samalla muuttuvia merkityksiä.
Uudet kolossit
Isot rakennuskokonaisuudet muovaavat uusiksi Helsingin kaupunkikuvaa. Antti Auvinen tutki ilmiötä valokuvaamalla.
Ajankohtaista
4/2020Empatia
Miten empatia näkyy arkkitehdin työssä? Ketä varten arkkitehti suunnittelee? Tarvitsevatko empatiaa ihmiset, rakennukset vai ympäristö?
Pala palalta parempaa maailmaa
Kun arkkitehti Heikki Lamusuo ja taiteilija Jaana Partanen aloittavat projektin, kysyvät he ensin, kuka on kokija ja minkä tunteen he tahtovat työllään herättää.
Kapellimestarin tilat
Kapellimestari Klaus Mäkelä on työskennellyt useissa maailman tunnetuimmista konserttisaleista. Hänelle salien arkkitehtuuri on oleellinen osa onnistunutta esitystä.
Yhdessä eristetyt
Arkkitehti ja valokuvaaja Pyry Kantosen kuvat avaavat ovet yhteisöllisiin koteihin koronapandemian aikana.
Kriittisen regionalismin uusi suunta
Arkkitehtuurilta vaaditaan yhä enemmän sosiaalista ja ekologista vastuuta. Paikallisuutta korostava kriittinen regionalismi voi tarjota yhden näkökulman globaalien ongelmien ratkaisuun, ehdottaaa jeesjeesgood-kollektiivi.
Hoivan kaari
Iris Andersson pohtii esseessään sairaaloita, niiden historiaa, tulevaisuutta ja sitä, millainen on parantava tila.