”Monio paljastaa äärimmäisen yksinkertaisista puurakenteista uusia, innostavia ulottuvuuksia.”

AOR Arkkitehtien suunnittelema lukio ja kulttuurikeskus Tuusulassa soveltaa perinteistä hirsirakentamista poikkeuksellisen suuressa mittakaavassa. Lue Philip Tidwellin arvio → (Kuva: Anders Portman)

Essee

Antisankari Pietilä

Kuka Reima Pietilä oikeastaan oli? Roger Connah muistelee pitkäaikaista ystäväänsä.

Kolumni

Maankäyttöä vai hoivaa?

Ihanteellisesti maankäytön suunnitteluprosesseissa tulisi huomioida globaali oikeudenmukaisuus ja maapallon kantokyvyn rajat, mutta nykyisellään maanomistajien intresseillä on enemmän painoarvoa.

Artikkeli

Vastakohtien Dipoli

Mikä tekee Dipolista niin ainutkertaisen? Moisés Royo analysoi Reima Pietilän arvoituksellisimman rakennuksen muotokieltä.

Kohdearvio

Pieni paviljonki johdattaa Aviapolista kohti kestävämpää tulevaisuutta

Helsinki-Vantaan lentokentän kupeessa työpaikkakeskittymä muuntuu vähitellen käveltäväksi kaupunginosaksi. Alueen uusin vetonaula on pieni tapahtumapaviljonki, jolla on kokoaan suurempi tehtävä.

Artikkeli

Millaista on tulevaisuuden kiinnostava puuarkkitehtuuri?

Mikä on puuarkkitehtuurin kiinnostavin kehityssuunta tällä hetkellä? Kysyimme puun parissa työskenteleviltä arkkitehdeilta, millaisesta puuarkkitehtuurista he haaveilevat. 

Artikkeli

Ruotsista mallia lähiöiden kehittämiseen

Maahanmuuttajataustaiset yrittäjät on usein sivuutettu suomalaisia lähiöitä uudistettaessa. Ruotsin uudistushankkeet tarjoavat toisenlaisen esimerkin.

Artikkeli

Kuinka suunnittella kortteleita, joissa ihmiset kohtaavat? Laskukaava kertoo, mitä suunnittelussa kannattaa huomioida

Umpikorttelista on tullut viime vuosikymmeninä suomalaisen kaupunkisuunnittelun vallitseva korttelityyppi ja urbaanin elämän symboli. Se ei kuitenkaan sellaisenaan synnytä elämää ympärilleen. Potentiaali löytyy suunnitteluratkaisujen hienosäädöstä.

Asuminen

Valjaskortteli

LUO arkkitehdit
Oulu
2022

Artikkeli

Kuka puolustaisi Helsingin cityä?

1950- ja 60-luvuilla Helsingin keskustasta piti tulla utopistinen, amerikkalaishenkinen city. Nyt aikakauden rakennukset ovat purku-uhan alla.

2/2023Hoiva

Millaista hoivaa rakennettu ympäristö voi tarjota? Miten hoiva liittyy arkkitehdin työhön? Millaisia sairaalarakennuksia 2010-luvulla käynnistynyt sosiaali- ja terveysalan rakennusbuumi on tuottanut?

Artikkeli

Kun Suomesta alettiin rakentaa hyvinvointivaltiota toisen maailmansodan jälkeen, arkkitehtien ajatuksille standardisoinnista oli kysyntää

Suomessa on vuoroin rakennettu ja purettu hyvinvointivaltiota poliittisten valtasuhteitten mukaan. Arkkitehtuurilla on ollut keskeinen rooli, kun tavoitteita on viety käytäntöön. Hanna Tyvelä kertaa suomalaisen hyvinvointiarkkitehtuurin historiaa.

Kohdearvio

Kodikkuutta moderniin systeemiin – seniorikeskus sovitettiin entiseen sairaalaan Helsingin Myllypurossa

Vanhusten sairaalasta muokattiin nykyaikainen seniorikeskus Helsingin Myllypurossa. 1970-luvun rationaalinen arkkitehtuuri tarjosi joustavan kehikon muutoksille.

Haastattelu

Sairaala Nova suunniteltiin toimimaan kuin kone

Sairaalan suunnittelu Jyväskylään sai arkkitehdit omaksumaan uuden roolin prosessimuotoilijoina.

Artikkeli

Mitä hoiva merkitsee arkkitehdille?

Kenestä arkkitehtuuri pitää huolen? Miten arkkitehtuuria tulisi hoivata? Neljä tekstiä tarkastelevat hoivaa eri kulmista.