”Romanttinen ei-kenenkään-maa alkaa olla mennyttä. Hiekkakentät ja rikkaruohot ovat väistymässä kivettyjen aukioiden, pyöräilyväylien ja aidattujen leikkipaikkojen tieltä.”

Rautatievaunuja aikoinaan valmistanutta Pasilan konepajaa on korjattu uuteen käyttöön vaiheittain ja kokemusta vähitellen kartuttaen. Lue Kristo Vesikansan arvio → (Kuva: Anders Portman)

5/2023Tuunaus

Kuinka tuunaamisen ajatus istuu arkkitehtuurisuunnitteluun? Millaisia tuunaustaitoja arkkitehdit voivat hyödyntää työssään? Miten korjata ja täydentää olemassa olevaa ympäristöä?

Artikkeli

Turmiollinen tuunailu?

Arkinen tuunailu tuo esiin rakennusten piileviä potentiaaleja – mutta sillä saattaa olla myös päinvastaisia seurauksia ja pahimmillaan se voi jopa toimia tekosyynä rakennuksen purkamiselle.

Essee

Hiljaiset työt – Yrjönkadun uimahallista ja hoivasta

Millaista on korjata satavuotiasta rakennusta? Ulla Engman kirjoittaa Yrjönkadun uimahallista ja hoivasta.

Artikkeli

Uusin silmin: Koulutuskeskus Vuoranta

Sukupolvet kohtaavat seniorikeskukseksi korjatussa koulutuskeskuksessa. 

Kohdearvio

Pikkukaupungin ylpeys

Taidemuseo Tammisaaressa osoittaa, että arkkitehtuurilla on osansa pienten paikkakuntien elinvoiman lisäämisessä.

Artikkeli

Käsite: Spolia – ”Antiikin Rooman romahduksesta tuttu käsite voisi toimia yhtenä työkaluna rakennusosien uudelleenkäytössä”

Spolian historia juontaa juurensa antiikin Rooman romahtamiseen ja kristinuskon rakentamaan uuteen arkkitehtuurin estetiikkaan. Käsitteellä voisi olla käyttöä myös nykypäivän kiertotaloudessa.

IlmoitusAdvert

Haastattelu

Lopetetaan uudisrakentaminen! – Haastateltavana Charlotte Malterre-Barthes

Uudisrakentamisen moratorio on yksi viime vuosina eniten huomiota herättäneistä manifesteista arkkitehtuurin alalla. Sen takana oleva arkkitehti Charlotte Malterre-Barthes kertoo, mistä aloitteessa on oikeastaan kysymys. 

Essee

Antisankari Pietilä

Kuka Reima Pietilä oikeastaan oli? Roger Connah muistelee pitkäaikaista ystäväänsä.

Kolumni

Maankäyttöä vai hoivaa?

Ihanteellisesti maankäytön suunnitteluprosesseissa tulisi huomioida globaali oikeudenmukaisuus ja maapallon kantokyvyn rajat, mutta nykyisellään maanomistajien intresseillä on enemmän painoarvoa.

Artikkeli

Vastakohtien Dipoli

Mikä tekee Dipolista niin ainutkertaisen? Moisés Royo analysoi Reima Pietilän arvoituksellisimman rakennuksen muotokieltä.

Kohdearvio

Pieni paviljonki johdattaa Aviapolista kohti kestävämpää tulevaisuutta

Helsinki-Vantaan lentokentän kupeessa työpaikkakeskittymä muuntuu vähitellen käveltäväksi kaupunginosaksi. Alueen uusin vetonaula on pieni tapahtumapaviljonki, jolla on kokoaan suurempi tehtävä.

Artikkeli

Millaista on tulevaisuuden kiinnostava puuarkkitehtuuri?

Mikä on puuarkkitehtuurin kiinnostavin kehityssuunta tällä hetkellä? Kysyimme puun parissa työskenteleviltä arkkitehdeilta, millaisesta puuarkkitehtuurista he haaveilevat. 

Artikkeli

Ruotsista mallia lähiöiden kehittämiseen

Maahanmuuttajataustaiset yrittäjät on usein sivuutettu suomalaisia lähiöitä uudistettaessa. Ruotsin uudistushankkeet tarjoavat toisenlaisen esimerkin.

Artikkeli

Kuinka suunnittella kortteleita, joissa ihmiset kohtaavat? Laskukaava kertoo, mitä suunnittelussa kannattaa huomioida

Umpikorttelista on tullut viime vuosikymmeninä suomalaisen kaupunkisuunnittelun vallitseva korttelityyppi ja urbaanin elämän symboli. Se ei kuitenkaan sellaisenaan synnytä elämää ympärilleen. Potentiaali löytyy suunnitteluratkaisujen hienosäädöstä.

Asuminen

Valjaskortteli

LUO arkkitehdit
Oulu
2022

IlmoitusAdvert

Artikkeli

Kuka puolustaisi Helsingin cityä?

1950- ja 60-luvuilla Helsingin keskustasta piti tulla utopistinen, amerikkalaishenkinen city. Nyt aikakauden rakennukset ovat purku-uhan alla.