5/2019Ekologia

Maankäyttö ja rakentaminen kuluttavat runsaasti luonnonvaroja ja energiaa sekä aiheuttavat suoraan ja välillisesti suuren osan syntyvistä päästöistä ja jätteestä. Miten arkkitehtuurin täytyisi muuttua, jotta tulevaisuus olisi kestävämpi?

Arvio

Luontoreitti kulttuurin ja menneen ajan puristuksessa

Kuinka tehdä esteetöntä luonnosta, joka lähtökohtaisesti mielletään villiksi ja ihmistoiminnalle vastakkaiseksi? kysyy Hanna Johansson Helsingin Lammassaaren pitkospolulla.

Artikkeli

Ekologisen asumisen jäljillä

Talo Kissankäpälä on yksi pääkaupunkiseudun ensimmäisistä uusien energiamääräysten jälkeisistä omakotitaloista, joissa on painovoimainen ilmanvaihto.

Arvio

Humaanin sivistyksen korjattu kehto

Jyväskylän yliopiston päärakennus on kärsinyt muun muassa sisäilmaongelmista, mutta peruskorjauksen myötä se on saanut takaisin keskeisen roolinsa kampuksella.

Kolumni

Kasvulla on hintansa

Kaupunkien kehityshistorian tarkastelu auttaisi hahmottamaan myös nykykehityksen mahdollisia seurauksia, kirjoittaa Eeva Berglund.

Artikkeli

Arkkitehtuuria veden, auringon ja ilman ehdoilla

Arkkitehtuurin ekologisuus typistyy usein tarkoittamaan vain rakennusten teknistä suorituskykyä. Japanilaisarkkitehti Hiroshi Sambuichin poeettisempi lähestymistapa inspiroi Maiju Suomea.

Haastattelu

Studiolla Matti Kuittinen – Kestävyyden kannattaja

Kesästä 2019 alkaen Matti Kuittisella on ollut uusi ja harvinainen titteli – rakentamisen resurssitehokkuuden ja ympäristövaikutusten professori.

4/2019Design

Designista puhutaan kaikkialla. Miten muotoilu ja design näkyvät arkkitehtuurissa ja sen keskusteluissa? Millaisten pyrkimysten palveluksessa suunnittelijat toimivat? Millaisen jäljen muotoilu jättää maailmaan?

Haastattelu

Intomielinen visionääri

Joka kesä Lontoon Serpentine Galleryn edustalle aukeaa uusi, kansainväliseltä arkkitehdilta tilattu paviljonki. Toimittaja Marianna Wahlsten haastatteli gallerian taiteellista johtajaa Hans Ulrich Obristia 2019 paviljongin avajaisten yhteydessä.

Artikkeli

Uusia näkökulmia satavuotiaaseen Bauhausiin

Anja Neidhardt tuo esille Bauhausin toimintaa ja ideologiaa kriittisessä valossa. Viimeaikaiset uudet tulkinnat avartavat ymmärrystämme juhlitusta taide- ja arkkitehtuurikoulusta.

Haastattelu

”Viime vuosisadan inspiroivinta arkkitehtuuria” – ALAn osakkaat kertovat

Miten ALA päätyi suunnittelemaan New Delhin Suomen-suurlähetystön peruskorjausta? Millainen suhde osakkailla on Reima ja Raili Pietilän arkkitehtuuriin?

Haastattelu

Studiolla Janne Saario – Skeittitehti

Maisema-arkkitehti Janne Saario on yksi harvoista suomalaisista skeittipuistosuunnittelijoista.

3/2019Asuminen

Asumisen tapoja on monia, kuten myös toteuttamisen malleja. Numerossa asumisen suuntaviivoja ja ihanteita hahmottelevat uransa eri vaiheissa olevat arkkitehdit.

Haastattelu

Haastattelussa AS LL TK

Arkkitehtikolmikko Antti Soini, Leo Lindroos ja Tuuli Kanerva voittivat huhtikuussa Asuntoreformi Helsinki – Asuminen 2020 -arkkitehtuurikilpailun Jätkäsaaren tontin osuuden. Millaisia ajatuksia voittajaehdotuksen takaa löytyy?

Artikkeli

Ihmislähtöisyyden suuntaviivoja

Nykyasuntorakentaminen tuntuu paikoin unohtaneen kytköksensä ihmiseen ja kulttuuriin, kirjoittaa Olli Lehtovuori.

Artikkeli

Muistio

Tuomas Toivonen kehitti yhdessä rakennusliikkeen kanssa edullisen ja muunneltavan kolmen kerrostalon kokonaisuuden. Kuinka?

Kolumni

Puuttuvat käsitteet – puuttuvat ratkaisut?

Se, mitä on asumisen laatu ja millaisia asuntoja kaupunkeihimme tulisi rakentaa, on kuitenkin jäänyt melko vähälle pohdinnalle, kirjoittaa Jyrki Tarpio.

Artikkeli

Villa Skeppet, rakennus ja koti

Millaista on asua Alvar Aallon suunnittelemassa pientalossa? Sanna Tegel tarkastelee Christine ja Göran Schildtin kotia Tammisaaressa.

Arvio

Keltatiilinen maamerkki

Huttunen-Lipasti Arkkitehtien suunnittelema senioritalo Gullkronan on yksi rakennuksista, joilla Helsinkiä on ajankohtaisten täydennysrakentamistavoitteiden hengessä tiivistetty.

Haastattelu

Studiolla Kirsi Korhonen ja Mika Penttinen – Asuntoasian ajajat

Kirsi Korhonen ja Mika Penttinen tunnetaan erityisesti laadukkaista asuntokohteistaan.