3/2020Käsityö

Mikä on käsityötä? Mitä käsityö merkitsee arkkitehdeille nykypäivänä? Millaisia arvoja käsityöhön liitetään? Miten materiaalit ja materiaalintyöstö näkyvät arkkitehdin työssä?

Korjaaminen

Dirk ja suklaatehdas

Anna & Eugeni Bach
La Bisbal, Espanja
2019

Vapaa-aika

Sauna Vitören

August Almqvist Jansson
Parainen
2018

Vapaa-aika

Villa Furuholmen

Rå Arkitektur
Kemiönsaari
2019

Vapaa-aika

Lepakon sauna

Arkkitehtitoimisto Grotenfelt
Vesanto
2014

Asuminen

Talo L3

Sigge Arkkitehdit
Varsinais-Suomi
2019

Artikkeli

ET IN ARCADIA EGO

Keskellä Englannin maaseutua sijaitsee omalaatuinen maatila, jonka keskiössä on arkkitehtuuri monissa muodoissaan. Yksi tilan uusimmista tulokkaista on Tuomas Toivosen suunnittelema sauna.

2/2020Säännöt

Millaiset säännöt ja välillä kirjoittamattomatkin normit ohjaavat arkkitehtuuria? Mihin arkkitehtuuri tarvitsee sääntelyä? Millaista arkkitehtuuria sääntely tuottaa?

Artikkeli

Sääntelyn pitkä kaari

Lauri Jääskeläinen käy läpi Suomen rakentamisen sääntelyä ja lakimuutoksia aina 1700-luvulta nykypäivään. Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus on taas käynnissä.

Kolumni

Kriittisyyttä, arkkitehti

Tuottaako nykyisenlainen opiskelijan arki ja työelämätaitoihin keskittyvä opetus kriittisiä ajattelijoita? kysyvät Aalto-yliopistossa arkkitehtuuria opiskelevat Matti Jänkälä, Svenja Lindner, Heljä Nieminen ja Hilda Uusitalo.

Artikkeli

Tavoitteena valoisa asunto

Suomessa asuntojen luonnonvaloisuutta koskevat määräykset keskittyvät pääasiassa ikkunan kokoon, mutta todellisuudessa tämä ei kerro juuri mitään asuntojen valoisuudesta – vielä vähemmän viihtyisyydestä tai käytettävyydestä, pohtivat Jori Uusitalo ja Valentin Valotie.

Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 2/20: Aidat ja kynnykset

Mihin arkkitehtuuri tarvitsee sääntöjä ja sääntelyä?

Asuminen

Tikkuaskitalot

Avanto Arkkitehdit
Espoo
2019

Haastattelu

Puuarkkitehdin palopuhe

Brittiläisen Waugh Thistleton Architects -toimiston tavoitteena on lisätä puun käyttöä uudisrakennusten päämateriaalina sekä kotimaassaan että kansainvälisesti.

1/2020Jaettu

Miten jaamme arjen tiloja – töissä, kotona ja koulussa? Miten suunnitellaan kollektiivisesti? Jaammeko yhteisen vision siitä tulevaisuudesta, jota arkkitehtuurilla rakennetaan?

Oppilaitokset

Jätkäsaaren koulu

AOR Arkkitehdit
Helsinki
2019

Artikkeli

Monitilatoimiston kääntöpuoli

Montilatoimisto lisää vuorovaikutusta ja synnyttää innovaatioita – tai sitten ei. Akatemiatutkija Virve Peteri on tutkinut 2010-luvun työtiloja. Millaisia vaikutuksia monitilatoimistolla on työskentelyyn?

Asuminen

Toritalo

Jani Prunnila
Kotka
2019

Haastattelu

Uusia ääniä

Uusi Kaupunki -kollektiivi tunnetaan erityisesti osallistavasta ja eri toimijoiden yhteistyöhön perustuvasta kaupunkisuunnittelun tavastaan. Toimittuaan jo yli seitsemän vuotta eri puolilla Suomea kollektiivi tähyää nyt ulkomaille.

Haastattelu

Kaupan kampus

JKMM suunnitteli Keskolle uuden pääkonttorin Helsingin Kalasatamaan. K-kampuksella 1 800 työntekijää kohtaavat toisiaan – ja itse rakennus pyrkii kohtaamaan ympärille rakentuvan kaupungin.

Artikkeli

Kestävät suosikit

Pyysimme joukkoa Suomessa toimivia arkkitehteja nimeämään jonkin heitä viime aikoina ekologisesti inspiroineen arkkitehtuuriprojektin.