1/2023Liike

Millaista on tämän hetken liikkumisen arkkitehtuuri? Millaista kaupunkia liikennejärjestelmät synnyttävät ympärilleen? Mitä merkitystä erilaisilla liikkeillä ja liikehdinnällä on arkkitehtuurille?

Artikkeli

Kansanliikkeet, rakennusperinnön pelastajat?

Helsingin Meri-Rastilassa asukkaat ovat pian parin vuosikymmenen ajan pyrkineet vaikuttamaan asuinalueensa kehittämiseen. He eivät ole ensimmäisiä, jotka huoli naapuruston muuttumisesta on saanut liikkeelle.

Kohdearvio

Lennokkaasti romanttinen

Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi sisäänkäyntirakennus luo mieleenpainuvan taustan lähtemisille ja saapumisille.

Kohdearvio

Metron maantiede

Helsingin metro kulkee nyt Espoon halki, kun Länsimetron viimeiset pysäkit valmistuivat. Kun metron kaltainen järjestelmä muuttuu yhdeltä osaltaan, muuttuu samalla koko järjestelmä, pohtii Tommy Lindgren. Hän vieraili kaikilla asemilla Lauttasaaresta länteen.

Artikkeli

Teknologiaa, asfalttia ja asenteita

Suomalaisen liikennejärjestelmän autokeskeisyys on tuonut mukanaan monia yhteiskunnallisia ongelmia. Tulevaisuuden visioinnissa korostuu edelleen usko uusiin teknologioihin, vaikka niiden sijaan tarvittaisiin laajempia ajattelun muutoksia.

Artikkeli

Käsite: Fluidius

Fluidius tarjoaa virkistävän tarkastelukulman jokaiselle kaupunkia katsovalle, ehdottaa Tuulia Kivistö.

Teollisuusrakentaminen

Finnish Design Shop

Avanto Arkkitehdit, Arkkitehtiruutu
Turku
2021

Artikkeli

Ratikkakaupungin ensiaskeleet

Suomen suurimpien kaupunkien joukkoliikenne on mullistumassa pikaraitioteiden myötä. Miten uusi liikenneväline vaikuttaa kaupunkiseutujen kehitykseen, ja millaista urbaania ympäristöä raitioteiden varsille on syntymässä?

5/2022Purkaa vai korjata?

Miksi puramme rakennuksia? Miten korjata ja täydentää vanhaa? Millaisia käsitteitä käytämme, kun puhumme rakennusperinnöstä?

Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 5/2022: Suomi purkaa, mutta kuinka pitkään?

Suomessa puretaan vuosittain noin 4 000 rakennusta. Olisiko mahdollista kuvitella tulevaisuus, jossa rakennuksia purettaisiin vain siinä tapauksessa, että se on ehdottoman välttämätöntä?

Artikkeli

Kahden kunnantalon kohtalo

Moni merkittävä rakennus joutuu purkulistalle, jos korjaaminen on liian kallista tai sopivaa käyttötarkoitusta ei löydetä. Arkinen rakennusperintö on uhattuna ilman ajoissa hankittua suojelumerkintää.

Kohdearvio

Liikepalatsin monta elämää

Monesti muokattu Mikonkatu 7 on yksi Helsingin kerrostuneimpia rakennuksia. Uusin korjaus lainaa vahvasti menneestä mutta tulkitsee aiheita nykyarkkitehtuurin keinoin.

Artikkeli

Oppia Oulun rumimmalta

Keskellä oululaista asuinaluetta rapistuu Alvar Aallon suunnittelema siilo, viimeinen jäänne paikalla 1900-luvulla toimineesta sellutehtaasta. Ekokriisin keskellä rapistunut siilo auttaa hahmottelemaan kestävämpiä esteettisiä ihanteita. 

Kohdearvio

Huvila käenpoikineen

Huvila Saimaan rannalla sai uuden isännän ja samalla mittavan korjauksen ja lisärakennuksia pihapiiriinsä. Uusi ja vanha käyvät sekä herkkää että yllättävää vuoropuhelua.

Artikkeli

Nostalgiasta apu ekokriisiin?

Tunteisiin vetoava nostalgia voisi oikein käytettynä olla rakennussuojelun voimavara, pohtivat Iida Kalakoski ja Riina Sirén.

Kohdearvio

Kuin mikään ei olisi muuttunut

Yli satavuotiaassa tallissa Helsingin Punavuoressa asuu nyt hevosten sijaan ihmisiä. Tunnelma on silti säilynyt ennallaan.

4/2022Koti

Mitä asuinympäristön laadulla tarkoitetaan? Kuka hyötyy asuntokriisistä? Miltä näyttää omakotitalo vuonna 2022?

Artikkeli

Asuntokriisin onnenonkijat

Kaupungeissa eri puolilla maailmaa kärsitään pitkittyneen asuntokriisin vaikutuksista. Ratkaisuksi on esitetty asuminen palveluna -mallia (HaaS), mutta ketä se oikeastaan hyödyttää?

Kolumni

Ekokatastrofi edellyttää negatiivisia ideoita

Arkkitehtien on päästävä eroon sellaisesta idealismista, että tehtävämme olisi löytää ratkaisu kaikkiin ongelmiin, kirjoittaa Julius Jääskeläinen.

Artikkeli

Mistä syntyy kestävä asuinympäristö? – Tutkijat kokosivat tarkistuslistan

Monet asuntotuotannon nykytrendit huolestuttavat asiantuntijoita, sillä ne vaarantavat asukkaiden hyvinvoinnin, ja heikko mukautumiskyky povaa rakennuksille lyhyttä käyttöikää. Tampereen yliopiston tutkijat kokosivat asuntosuunnittelun laatutekijöistä tarkistuslistan.

Artikkeli

Uusin silmin: Talo Lehtovuori

Arkkitehti Olli Lehtovuoren oma talo on toiminut jo puolen vuosisadan ajan asuntoarkkitehtuurin laboratoriona. Paritupaan perustuva muunneltava pohjaratkaisu olisi käyttökelpoinen tänäkin päivänä.

Vapaa-aika

Sauna Humble

Mattila & Merz
Kemiönsaari
2022

Artikkeli

Mitkä ovat ihannekodin kriteerit? – Kokeneet asuntosuunnittelijat vastaavat

Pyysimme asuntosuunnittelun parissa toimivia arkkitehteja lähettämään kuvan mielestään ihanteellisesta kodista tai hyvästä asunnosta. 

Artikkeli

Gustaf Estlander, asuntoarkkitehtuurin romantikko ja liikemies

Reilu sata vuotta sitten Helsingissä toimi arkkitehti, joka saavutti taloudellista voittoa rehevän romanttisilla kerrostaloillaan.