Miten voisimme hyödyntää olemassa olevia tiloja ja rakennuksia nykyistä joustavammin ja pitkäjänteisemmin?

Hella Hernberg tutki väitöskirjassaan väliaikaiskäyttöjä kaupunkikehittämisen keinona ja arkkitehdin roolia väliaikaiskäyttöjen edistäjänä. Lue teksti

5/2022Purkaa vai korjata?

Miksi puramme rakennuksia? Miten korjata ja täydentää vanhaa? Millaisia käsitteitä käytämme, kun puhumme rakennusperinnöstä?

Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Suomi purkaa, mutta kuinka pitkään?

Suomessa puretaan vuosittain noin 4 000 rakennusta. Olisiko mahdollista kuvitella tulevaisuus, jossa rakennuksia purettaisiin vain siinä tapauksessa, että se on ehdottoman välttämätöntä?

Artikkeli

Kahden kunnantalon kohtalo

Moni merkittävä rakennus joutuu purkulistalle, jos korjaaminen on liian kallista tai sopivaa käyttötarkoitusta ei löydetä. Arkinen rakennusperintö on uhattuna ilman ajoissa hankittua suojelumerkintää.

Kohdearvio

Liikepalatsin monta elämää

Monesti muokattu Mikonkatu 7 on yksi Helsingin kerrostuneimpia rakennuksia. Uusin korjaus lainaa vahvasti menneestä mutta tulkitsee aiheita nykyarkkitehtuurin keinoin.

Artikkeli

Oppia Oulun rumimmalta

Keskellä oululaista asuinaluetta rapistuu Alvar Aallon suunnittelema siilo, viimeinen jäänne paikalla 1900-luvulla toimineesta sellutehtaasta. Ekokriisin keskellä rapistunut siilo auttaa hahmottelemaan kestävämpiä esteettisiä ihanteita. 

Kohdearvio

Huvila käenpoikineen

Huvila Saimaan rannalla sai uuden isännän ja samalla mittavan korjauksen ja lisärakennuksia pihapiiriinsä. Uusi ja vanha käyvät sekä herkkää että yllättävää vuoropuhelua.

Artikkeli

Nostalgiasta apu ekokriisiin?

Tunteisiin vetoava nostalgia voisi oikein käytettynä olla rakennussuojelun voimavara, pohtivat Iida Kalakoski ja Riina Sirén.

Kohdearvio

Kuin mikään ei olisi muuttunut

Yli satavuotiaassa tallissa Helsingin Punavuoressa asuu nyt hevosten sijaan ihmisiä. Tunnelma on silti säilynyt ennallaan.

4/2022Koti

Mitä asuinympäristön laadulla tarkoitetaan? Kuka hyötyy asuntokriisistä? Miltä näyttää omakotitalo vuonna 2022?

Artikkeli

Asuntokriisin onnenonkijat

Kaupungeissa eri puolilla maailmaa kärsitään pitkittyneen asuntokriisin vaikutuksista. Ratkaisuksi on esitetty asuminen palveluna -mallia (HaaS), mutta ketä se oikeastaan hyödyttää?

Kolumni

Ekokatastrofi edellyttää negatiivisia ideoita

Arkkitehtien on päästävä eroon sellaisesta idealismista, että tehtävämme olisi löytää ratkaisu kaikkiin ongelmiin, kirjoittaa Julius Jääskeläinen.

Artikkeli

Mistä syntyy kestävä asuinympäristö? – Tutkijat kokosivat tarkistuslistan

Monet asuntotuotannon nykytrendit huolestuttavat asiantuntijoita, sillä ne vaarantavat asukkaiden hyvinvoinnin, ja heikko mukautumiskyky povaa rakennuksille lyhyttä käyttöikää. Tampereen yliopiston tutkijat kokosivat asuntosuunnittelun laatutekijöistä tarkistuslistan.

Artikkeli

Uusin silmin: Talo Lehtovuori

Arkkitehti Olli Lehtovuoren oma talo on toiminut jo puolen vuosisadan ajan asuntoarkkitehtuurin laboratoriona. Paritupaan perustuva muunneltava pohjaratkaisu olisi käyttökelpoinen tänäkin päivänä.

Vapaa-aika

Sauna Humble

Mattila & Merz
Kemiönsaari
2022

Artikkeli

Mitkä ovat ihannekodin kriteerit? – Kokeneet asuntosuunnittelijat vastaavat

Pyysimme asuntosuunnittelun parissa toimivia arkkitehteja lähettämään kuvan mielestään ihanteellisesta kodista tai hyvästä asunnosta. 

Artikkeli

Gustaf Estlander, asuntoarkkitehtuurin romantikko ja liikemies

Reilu sata vuotta sitten Helsingissä toimi arkkitehti, joka saavutti taloudellista voittoa rehevän romanttisilla kerrostaloillaan.

3/2022Uusi luontosuhde

Millainen arkkitehtuuri luo kestäviä suhteita ihmisen ja luonnon välille? Kuinka arkkitehtuuri voi tukea ihmiselämän lisäksi myös muiden lajien hyvinvointia? Millaisia uusia käsitteitä tarvitaan arkkitehtuurin luontosuhteen päivittämiseksi?

Kohdearvio

Keidas kosken partaalla

Vantaan Tikkurilankosken uudistetuilla ranta-alueilla punoutuvat yhteen kulttuuriympäristö ja luonto. 

Kulttuurirakennukset

Pikku-Finlandia

Pikku-Finlandia Studio
Helsinki
2022

Artikkeli

Piirustuspöydällä: Alusta ympäristökeskustelulle

Maiju Suomen ja Elina Koiviston suunnittelema paviljonki tarjoaa paikan ihmisten ja muunlajisten eläinten kohtaamiselle, ympäristön havainnoinnille sekä siitä keskustelulle.

Vapaa-aika

Rautulammen tuvat

Arkkitehtisuunnittelu Manu Humppi
Sodankylä
2021

Artikkeli

Välitiloissa

Monimuotoiset ja joustavat kaupungit tarvitsevat suunniteltujen paikkojen lisäksi epämääräisiä välitiloja, jotka tarjoavat elinympäristöjä myös muille kuin ihmisille ja auttavat kaupunkeja muutoksiin sopeutumisessa.

Artikkeli

Kolme näkökulmaa posthumanistiselle elinympäristölle

Kuinka suunnitteluala voisi osallistua paremmin yhä laajenevien ympäristökriisien ratkaisemiseen ja vähentää rakentamisen negatiivisia vaikutuksia ympäristöön?  Posthumanismin käsite tarjoaa uusia suuntaviivoja alan organisoinnille.