”Tarkasti ympäristöönsä sovitetun stadionin myötä sulkeutuneesta korttelista ja hiljaisesta kulmasta on muodostunut elävää kaupunkia.

JKMM Arkkitehtien suunnittelema Tammelan jalkapallostadion Tampereella tuo tapahtumapaikan keskustaan, Tammelan ja Kalevan kaupunginosien väliin. Lue lisää →

3/2024Näyttämö

Millainen tila sopii esittämiseen? Miten teatterirakennuksia voi uudistaa? Millaista kaupunkia areenoiden ympärille syntyy?

Kohdearvio

Näkemys ja muoto

Kotkan uusi tapahtumakeskus on Arkkitehtitoimisto Alan viimeisin tulkinta veistoksellisen pääjulkisivun teemasta.

Essee

Rakentamisen ja raunioitumisen dramaturgia

Jos toimistotaloa tai kauppakeskusta tarkastelee esitystaiteen keinoin, mitä ne paljastavat itsestään, arkkitehtuurista ja esityksestä?

Artikkeli

Taidepesua purkutalossa

Taiteen tuomisesta purettavaksi aiottuihin taloihin on tullut uusi kaupunkikehittämisen käytäntö. Samalla unohtuu, mitä nämä paikat voisivat säilyessään olla.

Kohdearvio

Stadion paikallaan

Tarkasti ympäristöönsä sovitetun stadionin myötä hiljaisesta Tammelan kulmasta on muodostunut elävää korttelikaupunkia.

Artikkeli

Avain moderniin arkkitehtuuriin

Arkkitehti Pentti Piha oli 1970-luvulla mukana kehittämässä ja tuomassa Suomeen musta laatikko -näyttämötyyppiä, johon esitystaiteilijat suhtautuvat nykyään kriittisesti. Sen kautta voimme arvioida uudelleen modernistisen arkkitehtuurin perintöä laajemminkin.

Kohdearvio

Aikamatkalla

Kansallisteatterin korjatulla pienellä näyttämöllä teatterikäynti vie 1950-luvulle. Eri ikäiset materiaalit tai ajallisten kerrostumat eivät juuri erotu.

Artikkeli

Kaupunkikehityksen areenat

Helsinki, Turku ja Oulu suunnittelevat keskeisille paikoille tapahtuma-areenoita, Tampereella junaradan päälle rakennettu areena on ollut käytössä jo reilut kaksi vuotta. Millaista kaupunkia areenoiden varjolla rakennetaan?

2/2024Aine ja äly

Miten tekoäly muuttaa arkkitehtuuria? Mistä materiaaleista on mahdollista enää rakentaa, kun luonnonvarat hupenevat ja hiilijalanjälki ohjaa rakentamista yhä enemmän? Millaista on arkkitehtuurin uusi estetiikka?

Artikkeli

Materiaalit mullistuksessa

Jos on pakko rakentaa tai korjata, mitkä ovat parhaat materiaalivalinnat luonnonvarojen ja hiilijalanjäljen näkökulmasta?

Asuminen

Asuinkerrostalo Topeliuksenkatu 16

Arkkitehdit Kirsi Korhonen ja Mika Penttinen
Helsinki
2023

Kohdearvio

Massiivipuuromantiikkaa lähiössä

CLT-rakenteinen päiväkoti tuo Oulun Kaijonharjuun uusia muotoja ja sympaattisen miljöön lapsille.

Pientalot

Villa Koppar

Collaboratorio
Inkoo
2023

Artikkeli

Kiertotalouden pioneeri

Entisen olutpanimon varastorakennuksessa Berliinin Neuköllnissä tehdään nyt töitä ja asutaan. CRCLR Houseksi nimetty projekti tunnetaan kiertotalouden edelläkävijänä. 

Haastattelu

Arkkitehti ja muotoilija rojun äärellä

Millaista on hyödyntää suunnittelutyössä toisten hylkäämää materiaalia eli rojua? Arkkitehti Seela Pentikäinen keskusteli aiheesta muotoilija Isa Kukkapuro-Enbomin ja arkkitehti Satu Ratisen kanssa.

1/2024Kaupungin sydän

Mikä on keskustojen rooli nykykaupungeissa? Millaisia ovat keskustarakentamisen nykytrendit? Kuinka keskustoja tulisi kehittää? Millaista täydennysrakentamista tiiviit kaupunkiympäristöt kestävät?

Korjaaminen

Lahden kaupungintalo

Arkkitehdit Davidsson Tarkela
Lahti
2023

Artikkeli

Ihmisen mittakaavaa vastaan

Kaupunkisuunnittelun keskeiset haasteet eivät rajaudu ihmisen mittakaavaan, Tommy Lindgren kirjoittaa.

Haastattelu

Osa jatkumoa – Haastateltavana Peter Barber

Peter Barberin Lontooseen piirtämistä asuinrakennuksista voi löytää yhteyksiä pittoreskiin historialliseen kaupunkiin, sosiaalisesti vastuullisella tavalla tulkittuna.

Artikkeli

Tehostaminen uhkaa jo suojeltujakin rakennuksia

Suojeltuja rakennuksia tulisi korjata niiden ominaispiirteitä vaalien. Kun tilalle halutaan suurempia ja tehokkaampia tiloja, ratkaisuksi esitetään nykyisin yhä useammin purkamista. Harri Hautajärvi nostaa esiin neljä tapausta Helsingin keskustassa.

Artikkeli

Uusin silmin: Kuokkalan keskusta

Kuokkalan keskusta osoittaa, että kaupunkisuunnittelu on kestävyyslaji.

Essee

Muistokirjoitus: Juha Leiviskä (1936–2023) oli sekä ilmaisuvoimainen että vaatimaton arkkitehti

Juha Leiviskän poismeno on menetys paitsi suomalaiselle rakennustaiteelle myös laajemmin arkkitehtuurin maailmalle.