4/2020Empatia

Miten empatia näkyy arkkitehdin työssä? Ketä varten arkkitehti suunnittelee? Tarvitsevatko empatiaa ihmiset, rakennukset vai ympäristö?

Haastattelu

Pala palalta parempaa maailmaa

Kun arkkitehti Heikki Lamusuo ja taiteilija Jaana Partanen aloittavat projektin, kysyvät he ensin, kuka on kokija ja minkä tunteen he tahtovat työllään herättää.

Asuminen

Talo Nybo

Kanttia 2
Vantaa
2015

Haastattelu

Kapellimestarin tilat

Kapellimestari Klaus Mäkelä on työskennellyt useissa maailman tunnetuimmista konserttisaleista. Hänelle salien arkkitehtuuri on oleellinen osa onnistunutta esitystä.

Oppilaitokset

Arcadahallen

Ahlman Arkkitehdit Arkitekter
Helsinki
2019

Artikkeli

Yhdessä eristetyt

Arkkitehti ja valokuvaaja Pyry Kantosen kuvat avaavat ovet yhteisöllisiin koteihin koronapandemian aikana.

Artikkeli

Kriittisen regionalismin uusi suunta

Arkkitehtuurilta vaaditaan yhä enemmän sosiaalista ja ekologista vastuuta. Paikallisuutta korostava kriittinen regionalismi voi tarjota yhden näkökulman globaalien ongelmien ratkaisuun, ehdottaaa jeesjeesgood-kollektiivi.

Artikkeli

Hoivan kaari

Iris Andersson pohtii esseessään sairaaloita, niiden historiaa, tulevaisuutta ja sitä, millainen on parantava tila.

3/2020Käsityö

Mikä on käsityötä? Mitä käsityö merkitsee arkkitehdeille nykypäivänä? Millaisia arvoja käsityöhön liitetään? Miten materiaalit ja materiaalintyöstö näkyvät arkkitehdin työssä?

Korjaaminen

Dirk ja suklaatehdas

Anna & Eugeni Bach
La Bisbal, Espanja
2019

Vapaa-aika

Sauna Vitören

August Almqvist Jansson
Parainen
2018

Vapaa-aika

Villa Furuholmen

Rå Arkitektur
Kemiönsaari
2019

Vapaa-aika

Lepakon sauna

Arkkitehtitoimisto Grotenfelt
Vesanto
2014

Asuminen

Talo L3

Sigge Arkkitehdit
Varsinais-Suomi
2019

Artikkeli

ET IN ARCADIA EGO

Keskellä Englannin maaseutua sijaitsee omalaatuinen maatila, jonka keskiössä on arkkitehtuuri monissa muodoissaan. Yksi tilan uusimmista tulokkaista on Tuomas Toivosen suunnittelema sauna.

2/2020Säännöt

Millaiset säännöt ja välillä kirjoittamattomatkin normit ohjaavat arkkitehtuuria? Mihin arkkitehtuuri tarvitsee sääntelyä? Millaista arkkitehtuuria sääntely tuottaa?

Artikkeli

Sääntelyn pitkä kaari

Lauri Jääskeläinen käy läpi Suomen rakentamisen sääntelyä ja lakimuutoksia aina 1700-luvulta nykypäivään. Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus on taas käynnissä.

Kolumni

Kriittisyyttä, arkkitehti

Tuottaako nykyisenlainen opiskelijan arki ja työelämätaitoihin keskittyvä opetus kriittisiä ajattelijoita? kysyvät Aalto-yliopistossa arkkitehtuuria opiskelevat Matti Jänkälä, Svenja Lindner, Heljä Nieminen ja Hilda Uusitalo.

Artikkeli

Tavoitteena valoisa asunto

Suomessa asuntojen luonnonvaloisuutta koskevat määräykset keskittyvät pääasiassa ikkunan kokoon, mutta todellisuudessa tämä ei kerro juuri mitään asuntojen valoisuudesta – vielä vähemmän viihtyisyydestä tai käytettävyydestä, pohtivat Jori Uusitalo ja Valentin Valotie.

Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 2/20: Aidat ja kynnykset

Mihin arkkitehtuuri tarvitsee sääntöjä ja sääntelyä?

Asuminen

Tikkuaskitalot

Avanto Arkkitehdit
Espoo
2019

Haastattelu

Puuarkkitehdin palopuhe

Brittiläisen Waugh Thistleton Architects -toimiston tavoitteena on lisätä puun käyttöä uudisrakennusten päämateriaalina sekä kotimaassaan että kansainvälisesti.