4/2021Asuminen

Miten asuntorakentamista voisi monipuolistaa? Millaisia koteja tarvitsemme? Millaista on 2020-luvun kestävä asuntorakentaminen?

Artikkeli

Pelastaisiko ryhmärakennuttaminen asuntotuotannon laadun?

Toisin kuin usein ajatellaan, ryhmärakennuttamisella on Suomessa pitkä historia. Jos 1960-luvulla olisi tehty toisenlaisia ratkaisuja, asuntoja saatettaisiin edelleen rakentaa yhdessä.

Kolumni

Asuntomessut – aikansa elänyt konsepti?

Mitä jäi käteen kesän asuntomessuilta? Siis muuta kuin esitteitä ja kertakäyttökasseja?

Haastattelu

Suunnittelu alkaa piirtämättä viivaakaan

Wienissä ryhmärakennuttaminen ja yhteisöllinen asuminen kulkevat usein käsi kädessä. Yksi viimeaikaisista kohteista on Gleis 21 -asuinkerrostalo.

Kolumni

Kuvakolumni: Kuva kodista

Suomalainen asumiseen liittyvä kuvasto on homogeenista, sanoo Tuomas Uusheimo.

Artikkeli

Yleistyvä yksinasuminen

Suomalaisista asuntokunnista jo lähes puolet on yhden hengen asuntokuntia, ja sama kehitys näkyy myös muissa länsimaissa. Arkkitehti Anne Tervo havaitsi väitöstutkimuksessaan, että nykyinen suomalainen asuntotuotanto ei täysin vastaa yksinasujien asumistoiveisiin. Yksi ratkaisu voisi olla asuintilojen jakaminen.

3/2021Pyhä tila

Miten tila vaikuttaa pyhyyden kokemukseen? Millaista on 2020-luvun kirkkoarkkitehtuuri? Onko kirkollisella rakennusperinnöllä tulevaisuutta?

Artikkeli

Diskursseja dogmasta – Alvar Aalto ja kirkko

Alvar Aalto näki monia yhtäläisyyksiä omassa rakennustaiteessaan ja Suomen evankelis-luterilaisen kansankirkon sopeutumisessa 1900-luvulle. Niin uskonnossa kuin modernissa arkkitehtuurissa suvaitsevaisuus tuotti enemmän hedelmää kuin dogmatismi.

Uskonnolliset rakennukset

Myllykosken kirkon laajennus

Arkkitehtitoimisto OPUS, Zealand Design
Kouvola
2021

Artikkeli

Onko kirkon rakennusperinnöllä tulevaisuutta?

Verotulojen väheneminen ja korkeat korjauskustannukset ovat asettaneet monen uskonnollisen rakennuksen tulevaisuuden vaakalaudalle. Kysyimme kolmen asiantuntijan näkemystä tilanteeseen.

Artikkeli

Näkyvä ja näkymätön uskonto

Suomalaisen uskonnollisen arkkitehtuurin historiassa luterilainen kirkko on saanut pääosan ja jättänyt monia muita kehityskulkuja varjoonsa.

Kohdearvio

Kirkko on tullut jäädäkseen

Ylivieskan kirkko paloi viisi vuotta sitten pääsiäisenä. Uusi kirkko punoo arkkitehtuurillaan yhteen aikatasoja, viitteitä ja merkityksiä.

2/2021Perinne ja uudistuminen

Mitä voimme oppia perinteisistä rakennustavoista, ja kuinka soveltaa niitä nykyrakentamiseen? Miten uudisrakennus sovitetaan olemassa olevaan ympäristöön?

Artikkeli

Missä menet, massiivirakentaminen?

Massiivirakentamisen paluusta on puhuttu arkkitehtien keskuudessa jo pitkään. Elina Koivisto selvitti, mitä rakennustavalle kuuluu Suomessa juuri nyt.

Toimistorakentaminen

Wood City Supercell

Anttinen Oiva Arkkitehdit
Helsinki
2021

Artikkeli

Arkkitehtuuria pellon laidalta

Nykyarkkitehdin inspiraatioksi kelpaa esimerkiksi yksinkertainen maatalousrakennus. Latoarkkitehtuurista on kasvanut globaali ilmiö.

Artikkeli

Uusin silmin: Rajamäen yhteiskoulu ja seuratalo Rajakaari

Rajamäen yhteiskoulu ja seuratalo Rajakaari rakennettiin 1960-luvulla paikallisen kyläyhdistyksen ja Oy Alkoholiliike Ab:n yhteisponnistuksena. Nyt Nurmijärven kunta suunnittelee rakennusten purkamista.

Artikkeli

Missä menet, massiivirakentaminen?

Massiivirakentamisen paluusta on puhuttu arkkitehtien keskuudessa jo pitkään. Elina Koivisto selvitti, mitä rakennustavalle kuuluu Suomessa juuri nyt.