”Valjaskorttelin hyväsuhteiset julkisivut assosioituvat tämän hetken parhaaseen eurooppalaiseen urbanismiin.”

Luo Arkkitehdit suunnitteli asuinkorttelin Oulun ruutukaavakeskustan laidalla vanhan valjastehtaan ympärille. Lue Lauri Louekarin arvio korttelista → (Kuva: Heikki Salmi)

Artikkeli

Ruotsista mallia lähiöiden kehittämiseen

Maahanmuuttajataustaiset yrittäjät on usein sivuutettu suomalaisia lähiöitä uudistettaessa. Ruotsin uudistushankkeet tarjoavat toisenlaisen esimerkin.

Artikkeli

Kuinka suunnittella kortteleita, joissa ihmiset kohtaavat? Laskukaava kertoo, mitä suunnittelussa kannattaa huomioida

Umpikorttelista on tullut viime vuosikymmeninä suomalaisen kaupunkisuunnittelun vallitseva korttelityyppi ja urbaanin elämän symboli. Se ei kuitenkaan sellaisenaan synnytä elämää ympärilleen. Potentiaali löytyy suunnitteluratkaisujen hienosäädöstä.

Asuminen

Valjaskortteli

LUO arkkitehdit
Oulu
2022

Artikkeli

Kuka puolustaisi Helsingin cityä?

1950- ja 60-luvuilla Helsingin keskustasta piti tulla utopistinen, amerikkalaishenkinen city. Nyt aikakauden rakennukset ovat purku-uhan alla.

2/2023Hoiva

Millaista hoivaa rakennettu ympäristö voi tarjota? Miten hoiva liittyy arkkitehdin työhön? Millaisia sairaalarakennuksia 2010-luvulla käynnistynyt sosiaali- ja terveysalan rakennusbuumi on tuottanut?

Artikkeli

Kun Suomesta alettiin rakentaa hyvinvointivaltiota toisen maailmansodan jälkeen, arkkitehtien ajatuksille standardisoinnista oli kysyntää

Suomessa on vuoroin rakennettu ja purettu hyvinvointivaltiota poliittisten valtasuhteitten mukaan. Arkkitehtuurilla on ollut keskeinen rooli, kun tavoitteita on viety käytäntöön. Hanna Tyvelä kertaa suomalaisen hyvinvointiarkkitehtuurin historiaa.

Kohdearvio

Kodikkuutta moderniin systeemiin – seniorikeskus sovitettiin entiseen sairaalaan Helsingin Myllypurossa

Vanhusten sairaalasta muokattiin nykyaikainen seniorikeskus Helsingin Myllypurossa. 1970-luvun rationaalinen arkkitehtuuri tarjosi joustavan kehikon muutoksille.

Haastattelu

Sairaala Nova suunniteltiin toimimaan kuin kone

Sairaalan suunnittelu Jyväskylään sai arkkitehdit omaksumaan uuden roolin prosessimuotoilijoina.

Artikkeli

Mitä hoiva merkitsee arkkitehdille?

Kenestä arkkitehtuuri pitää huolen? Miten arkkitehtuuria tulisi hoivata? Neljä tekstiä tarkastelevat hoivaa eri kulmista.

1/2023Liike

Millaista on tämän hetken liikkumisen arkkitehtuuri? Millaista kaupunkia liikennejärjestelmät synnyttävät ympärilleen? Mitä merkitystä erilaisilla liikkeillä ja liikehdinnällä on arkkitehtuurille?

Artikkeli

Kansanliikkeet, rakennusperinnön pelastajat?

Helsingin Meri-Rastilassa asukkaat ovat pian parin vuosikymmenen ajan pyrkineet vaikuttamaan asuinalueensa kehittämiseen. He eivät ole ensimmäisiä, jotka huoli naapuruston muuttumisesta on saanut liikkeelle.

Kohdearvio

Lennokkaasti romanttinen

Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi sisäänkäyntirakennus luo mieleenpainuvan taustan lähtemisille ja saapumisille.

Kohdearvio

Metron maantiede

Helsingin metro kulkee nyt Espoon halki, kun Länsimetron viimeiset pysäkit valmistuivat. Kun metron kaltainen järjestelmä muuttuu yhdeltä osaltaan, muuttuu samalla koko järjestelmä, pohtii Tommy Lindgren. Hän vieraili kaikilla asemilla Lauttasaaresta länteen.

Artikkeli

Teknologiaa, asfalttia ja asenteita

Suomalaisen liikennejärjestelmän autokeskeisyys on tuonut mukanaan monia yhteiskunnallisia ongelmia. Tulevaisuuden visioinnissa korostuu edelleen usko uusiin teknologioihin, vaikka niiden sijaan tarvittaisiin laajempia ajattelun muutoksia.

Artikkeli

Käsite: Fluidius

Fluidius tarjoaa virkistävän tarkastelukulman jokaiselle kaupunkia katsovalle, ehdottaa Tuulia Kivistö.

Teollisuusrakentaminen

Finnish Design Shop

Avanto Arkkitehdit, Arkkitehtiruutu
Turku
2021

Artikkeli

Ratikkakaupungin ensiaskeleet

Suomen suurimpien kaupunkien joukkoliikenne on mullistumassa pikaraitioteiden myötä. Miten uusi liikenneväline vaikuttaa kaupunkiseutujen kehitykseen, ja millaista urbaania ympäristöä raitioteiden varsille on syntymässä?