Tietoja lehdestä

Lyhyesti

Arkkitehti / Finnish Architectural Review on ainoa suomalainen arkkitehtuuriin keskittyvä aikakauslehti ja yksi maailman vanhimmista yhä julkaistavista arkkitehtuurijulkaisuista. Lehti havainnoi ja esittelee ilmiöitä suomalaisen ja kansainvälisen arkkitehtuurin kentässä – ja tallentaa arkkitehtuurikulttuuria ja -keskustelua. Lehti esittelee myös arkkitehtuurikohteita, projekteja, kaupunkisuunnittelua, arkkitehtuurin ja lähialojen tutkimusta, kirjoittamista, näyttelyitä sekä ajankohtaisia julkaisuja. Jokaisen numeron kokoava teema toimii keskustelunavaajana ajankohtaiseen aiheeseen. Kokonaan kaksikielisenä julkaisuna lehden tuottama sisältö vastaa osaltaan myös suomalaisen arkkitehtuurin näkyvyydestä kansainvälisesti. Lehti on myös ainoa englanniksi julkaistava pohjoismainen arkkitehtuurijulkaisu. Arkkitehti on suunnattu kaikille arkkitehtuurista, kaupunkisuunnittelusta ja rakennetusta ympäristöstä kiinnostuneille.

Lehden taustaa

Arkkitehti-lehden ensimmäinen numero ilmestyi vuonna 1903. Aloitteen rakennustaidetta käsittelevän julkaisun perustamisesta teki ruotsinkielinen Arkitektklubben ja lehti ilmestyi alun perin nimellä Arkitekten. Suomenkielisenä lehti alkoi ilmestyä vuonna 1921. Vuodesta 1927 alkaen lehden julkaisija on ollut Suomen Arkkitehtiliitto SAFA.

Digitaalinen sisältö ja arkistot

Arkitekten-lehden vuosien 1903-1919 sekä Arkkitehti-lehden vuosien 1921-1939 digitoidut numerot ovat luettavissa vapaasti verkossa Kansalliskirjaston digitoimana aineistona. Lehden vuosikerrat ovat saatavilla myös useissa kirjastossa. Vuodesta 1950 eteenpäin lehdet ovat tilaajien luettavissa näköislehtiarkistossa. Vuodesta 2018 alkaen lehden sisällöt ovat tarjolla myös verkkoartikkeleina.