Kolumni

Asuntomessut – aikansa elänyt konsepti?

Mitä jäi käteen kesän asuntomessuilta? Siis muuta kuin esitteitä ja kertakäyttökasseja?

Kirja

Kaiken täytyy muuttua

Kokoelmateos esittelee neutraalin asiallisesti kavalkadin erilaisia tapoja vaikuttaa rakennetun ympäristön kestävyyteen.

Näyttely

Arjen radikalismia(?)

Uumajan Bildmuseetin näyttely kokoaa yhteen ilmastokriisin ratkaisijoita, mutta kokonaisuus jää hieman hahmottomaksi.

Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 4/2021: Pienasunnoista mikrokoteihin

Uusien asuntokonseptien kehittäminen on kuitenkin tapahtunut lähes yksinomaan rakennusliikkeiden ehdoilla ja kustannussäästöjä tavoitellen, kirjoittaa Kristo Vesikansa.

Artikkeli

Yleistyvä yksinasuminen

Suomalaisista asuntokunnista jo lähes puolet on yhden hengen asuntokuntia, ja sama kehitys näkyy myös muissa länsimaissa. Arkkitehti Anne Tervo havaitsi väitöstutkimuksessaan, että nykyinen suomalainen asuntotuotanto ei täysin vastaa yksinasujien asumistoiveisiin. Yksi ratkaisu voisi olla asuintilojen jakaminen.

Artikkeli

Pelastaisiko ryhmärakennuttaminen asuntotuotannon laadun?

Toisin kuin usein ajatellaan, ryhmärakennuttamisella on Suomessa pitkä historia. Jos 1960-luvulla olisi tehty toisenlaisia ratkaisuja, asuntoja saatettaisiin edelleen rakentaa yhdessä.

Haastattelu

Suunnittelu alkaa piirtämättä viivaakaan

Wienissä ryhmärakennuttaminen ja yhteisöllinen asuminen kulkevat usein käsi kädessä. Yksi viimeaikaisista kohteista on Gleis 21 -asuinkerrostalo.

Artikkeli

Essee: Välähdyksiä kodista

Iris Andersson etsii esseessään kodin ydintä.

Artikkeli

Piirustuspöydällä: Neljä näkökulmaa kestävään asuinrakentamiseen

Ilmastonmuutos näkyy jo jokaisen arkkitehdin työpöydällä. Hiljattain asuntosuunnittelun apulaisprofessorina Aalto-yliopistossa aloittanut Antti Lehto haarukoi arkkitehdin mahdollisuuksia vaikuttaa asuntoprojektien kestävyyteen.