Juttukokoelma

Arkkitehti-lehti juhlistaa kansainvälistä naistenpäivää

Juhlistaaksemme sunnuntaina 8. maaliskuuta vietettävää kansainvälistä naistenpäivää kokosimme naistenpäivänviikonlopulle luettavaksi naisarkkitehteja käsitteleviä juttuja lehdestämme viime vuosilta.

Artikkeli

Kaupunkitalo sukupolvien ketjussa

Kotkan torin laitaa täydentävä talo on uusin vaihe äitien ja tyttärien jo kolmessa sukupolvessa hallitseman tontin historiassa. Uudisrakennuksen vuokratuotoilla ylläpidetään jatkossa myös tontin vanhoja rakennuksia.

Haastattelu

Kaupan kampus

JKMM suunnitteli Keskolle uuden pääkonttorin Helsingin Kalasatamaan. K-kampuksella 1 800 työntekijää kohtaavat toisiaan – ja itse rakennus pyrkii kohtaamaan ympärille rakentuvan kaupungin.

Kohdearvio

Paradigman muutos

Mikko Summanen vierailee Jätkäsaaren peruskoulussa, joka on yksi ensimmäisistä suomalaisista koulurakennuksista, joissa uuden opetussuunnitelman pedagogisia tavoitteita on pyritty tukemaan tilaratkaisuilla. Se on myös AOR Arkkitehtien ensimmäinen toteutunut julkinen rakennus.

Artikkeli

Romantiikkaa ja kosmisuutta

Vuoden 2019 lopulla ratkennut Kansallismuseon laajennuksen suunnittelukilpailu saa Mika Savelan pohtimaan kysymyksiä arkkitehtuurin ja kansallisen tarinan suhteesta.

Artikkeli

Kuinka jakaa kestävästi?

Jakaminen on nykykulttuurin trendi-ilmiö, joka näkyy myös asumisessa. Harkiten käytettynä jakamisesta voisi olla kestävän kaupunki- ja asuntosuunnittelun työkaluksi, esittää Annamari Vesamo.

Haastattelu

Uusia ääniä

Uusi Kaupunki -kollektiivi tunnetaan erityisesti osallistavasta ja eri toimijoiden yhteistyöhön perustuvasta kaupunkisuunnittelun tavastaan. Toimittuaan jo yli seitsemän vuotta eri puolilla Suomea kollektiivi tähyää nyt ulkomaille.

Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 1/20: Yhteismaalla

Miten yhteisyys, yhteisöllisyys ja osallistuminen näkyvät tämän päivän arkkitehtuurissa? Tarvitsemmeko vielä yhteisiä, jaettuja tulevaisuusvisioita?

Artikkeli

Jakamisen manifesteja asuntoarkkitehtuurissa

Miten yhteisöllisyys ja jakamisen kulttuuri voisivat näkyä asuinrakentamisessa? Katja Maununaho tarkastelee Keski-Euroopan integroidun asumisen kohteita.