Julkaistu lehdessä 5/2019 - Ekologia

Vapaa-aika

Villa Villilä

Tapio Saarelainen

Arkkitehti Tapio Saarelainen
Sijainti Västanfjärd, Kemiönsaari
Laajuus 100 m2
Valmistuminen 2019

Suunnittelijalta – Tapio Saarelainen: Vietettyämme reilut 25 kesää tuulisella merenrannalla pienessä saunamökissä halusimme suojaisen sisäpihan ja talviasuttavan loma-asunnon. Sopiva ja riittävän tasainen paikka löytyi hieman ylempää samalta tontilta. Sieltä avautui myös kaunis näkymä merelle.

U-muotoinen rakennus kiertyy sisäpihan ympärille siten, että makuutilat ovat siivissä ja oleskelutilat rannan suuntaisesti niiden välissä. Sisäpihalta näkee lasisen oleskelutilan läpi merelle.

Rungoksi valittiin jiirikulmainen hirsi. Hirsirunko ja vesikatto pystytettiin keväällä 2018. Sen jälkeen rungon annettiin laskeutua reilun vuoden. Seuraavana kesänä asennettiin pystypaneeliverhous siten, että koolaus mahdollistaa hirsirungon laskeutumisen jatkossakin.

Kun saa olla tilaaja, pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja, päätöksenteko on helppoa ja suoraviivaista. Toki tekniset ja taloudelliset realiteetit tekivät joistakin valinnoista vaikeita. Yksi osuus suunnitelmasta on vielä toistaiseksi toteuttamatta: sisääntulon yhteyteen olen piirtänyt lasiseinän, mutta sitä ei asenneta ennen kuin hirsirunko on laskeutunut riittävästi. Kokonaisuutena saimme kuitenkin toteutettua suunnitelmien mukaisen vapaa-ajan rakennuksen, johon mahtuu ja jossa viihtyy useampikin sukupolvi. ↙

Valokuvat Risto Vainio

Kysyimme kaikilta numerossa 5/2019 esteltyjen kohteiden suunnittelijoilta suunnitteluun liittyneistä ekologisista valinnoista.

Ekologisuudesta – Tapio Saarelainen

Millaisia ekologisia valintoja suunnitteluun liittyi?

Yksi keskeinen valinta oli hirsirunko. Puurakennukset ovat erinomaisia hiilinieluja. Hirsi hengittää ja tasaa ilman kosteustasapainon vaihteluita. Hirsitalon lämmönvarauskyky pienentää energiankulutusta ja viilennystarvetta. Koska hirsirakennuksen kallein osa on sen runko, se on suojattu verhoilemalla maalatulla pystylaudoituksella. 

Rakennuksessa on painovoimainen ilmanvaihto. Lämmityksestä huolehtivat kiertoilmatakka ja ilmalämpöpumppu. Varalla huoneissa on kovia pakkasia varten myös sähköpatterit. Rakennuksessa on lisäksi varaus aurinkopaneeleita varten. Ylä- ja alapohjassa on käytetty eristeenä kierrätysmateriaalista tehtyä puhallusvillaa.

Tontilla on kompostoiva kuivakäymälä ja sisällä talvea varten sähkökäyttöinen polttokäymälä, jonka lopputuotteena tulee vain pieni määrä tuhkaa. Lisäksi tontilla on kaksi lämpökompostoria ruuanjätteitä varten. Harmaat vedet suodatetaan suodatuskaivojen ja kivipesän kautta maastoon.

Millainen rooli ekologisuudella on suunnittelutyössäsi tällä hetkellä? 

Ekologiset ja kestävät ratkaisut korostuvat koko ajan suunnittelutyössä. Parhaillaan suunnittelen kahta asuinkerrostaloyhtiötä, joissa suunnitteluratkaisuiden ja materiaalivalintojen tulee täyttää pohjoismaisen ympäristömerkin, Joutsenmerkin, vaatimukset. ↙