Julkaistu lehdessä 3/2020 - Käsityö

Vapaa-aika

Leikkimökki

Anna & Eugeni Bach

Arkkitehdit Anna Bach, Eugeni Bach
Sijainti Nummi-Pusula
Laajuus 13,5 m2
Valmistuminen 2011

Suunnittelijoilta – Anna & Eugeni Bach:

Arkkitehtiperheelle koittaa totuuden hetki:
”Äiti ja isä, tehän olette arkkitehteja, eikö niin?”
”Kyllä…”
”Ja te teette ihmisille taloja?”
”…No tavallaan kyllä…”
Ja sitten seuraa kysymyksen muotoon viritetty ansa: ”Osaisitteko te tehdä meillekin talon?”

Kesällä 2011 lupauduimme rakentamaan leikkimökin lasten isovanhempien omenapuutarhaan. Toimeksiantajan päättäväisyys ja suunnittelija-rakentajakaksikon innokkuus auttoivat hankkeen nopeassa toteutuksessa.

Mökki perustuu rakenteen muodostamaan yksilappeiseen leikkaukseen, joka toistetaan kahtena toisiinsa käänteisesti liittyvänä kappaleena. Toinen kappaleista jakautuu kahteen ”kerrokseen” lasten mittakaavassa ja toinen muodostaa korkeamman tilan, jossa aikuinenkin voi seisoa suorana. Parvi ja sinne johtavat tikkaat jakavat tilan eri kokoisiin ja tyyppisiin tiloihin ja antavat mahdollisuuden mitä moninaisimpiin leikkeihin tai tilankäytön variaatioihin.

Rakennustyö kesti kaksi viikkoa. Työskentelemään pääsivät kaikki sukupolvet: lapset hakkasivat nauloja, istuivat painona tarvittaessa ja auttoivat maalauksessa. Äiti ja isä toimivat suunnittelijoina ja timpureina. Vaari paitsi antoi hyviä neuvoja, myös kaatoi puut isovaarivainaan istuttamasta kuusimetsästä ja sahasi suuren osan käytetystä puutavarasta.

Leikkimökkiin maalattiin valkoisia raitoja korostamaan lähtökohtana olevaa leikkausmuotoa. Muu puupinta jätettiin käsittelemättä, jotta se ajan myötä harmaantuessaan korostaisi entisestään maalattujen pintojen valkeutta. Raidat antavat mökille leikinomaisen, tivolikojua tai uimakoppia muistuttavan ilmeen. Rakennelman sijainti omenapuiden lomassa maalaismaiseman keskellä korostaa tätä unenomaista ja aikuisen näkökulmasta hieman haikeaa tunnelmaa. ↙

Valokuvat Tiia Ettala