Julkaistu lehdessä 4/2022 - Koti

Vapaa-aika

Villa Anna Leena

arkkitehtistudio kimmo friman

Arkkitehti Kimmo Friman
Sijainti Lunkbölefjärden, Tenala
Laajuus 106 m2
Valmistuminen 2021

Villa Anna Leenan paikalla sijaitsi aiemmin edellisen sukupolven rakennuttama, teollinen, ohuista hirsistä rakennettu kesämökki. Se oli punamultainen lähinaapureiden tapaan. 50 vuoden kuluessa ahkera ja määrätietoinen maisemointi oli muokannut tontille kauniin ja monipuolisen vihermaiseman. Vanha mökki oli kuitenkin tullut tiensä päähän, ja se päätettiin korvata uudella, huomioiden kesäasumisen vaatimattomat tarpeet.

Uudisrakennus sijoittuu vanhan mökin paikalle. 22 metriä pitkä, mykkä itäjulkisivu rajaa tontin parhaat osat yksityisiksi. Varastokatoksen pääty ja sisäänkäynti ovat punaisia, mikä liittää rakennuksen historiaan. Muuten julkisivu on käsitelty rautasulfiitilla kauniin harmaaksi. Punaisuus toistuu oleskelutilan ikkunoiden yläpuolella vilkkuen pystyrimoituksen takaa. Pitsimäinen yläosa on viittaus perinteiseen huvila-arkkitehtuuriin.

Asukkaiden toiveena oli etelään ja länteen avautuva terassi päiväkäyttöön ja pohjoinen maisematerassi iltakäyttöön. Oleskelutila kääntyy terassien väliin, ja kokonaan lasiseinäisenä se tuo maiseman ja kasvillisuuden sisälle.

Mökin rakensivat paikalliset tekijät. Heillä oli taito viimeistellä yksityiskohdat mahdollisimman vähäeleisiksi, tilaajan ja arkkitehdin toiveiden mukaan. Esimerkiksi sisätiloissa pinnat kohtaavat kauniisti ilman listoituksia. ↙

Valokuvat Rauno Träskelin