Julkaistu lehdessä 2/2023 - Hoiva

Kirja

Todd Saunders kokosi yhteen pohjoismaisten arkkitehtien ilot ja huolet

Heljä Nieminen

Todd Saunders haastatteli pohjoismaisia arkkitehtitoimiston vetäjiä siitä, mikä heitä mietityttää juuri nyt.

Todd Saunders & Jonathan Bell: Share: Conversations about Contemporary Architecture: The Nordic Countries. Artifice Press 2022. 416 sivua.

Share on 33 Pohjoismaissa toimivan arkkitehtitoimiston haastatteluiden kokoelma. Se on ensimmäinen osa maailmanlaajuiseksi ajatellusta kirjasarjasta, jossa kanadalaislähtöinen, Norjasta käsin toimiva arkkitehti Todd Saunders keskustelee kollegojensa kanssa. Kirjan alussa Saunders toteaa, kuinka arkkitehtuurin harjoittaminen arjessa voi valua rutiininomaiseen toistoon. Keskusteluilla hän hakee tälle vastapainoa.

Haastateltavaksi valikoitujen toimistojen kattaus on perusteltu ja laaja. Mukana on niin yhden hengen toimistoja kuin monikansallisia konserneja, juuri perustettuja ja useamman sukupolven jatkumoja. Kaikkia yhdistää ajankohtainen, kiinnostava ja kunnianhimoinen arkkitehtuuri, mutta lähtökohdat ovat hyvin erilaisia. Osa toimistoista on noussut kilpailuvoiton kautta yhdessä yössä maailmankuuluiksi, ja toiset toteavat, etteivät tee kilpailuja lainkaan tai ne eivät ole praktiikan pääpaino. 

Arkkitehtitoimiston perustajana ja arkkitehtuurin opettajana Todd Saunders osaa kysyä haastateltavilta osuvia kysymyksiä. Ne vaihtelevat pragmaattisesta (”miten pidät elämän ja työn tasapainossa?”) eksistentiaalisiin (”miten työsi tekee maailmasta paremman paikan?”). Saunders pujottelee tuttavallisesti ääripäiden välillä, eikä keskustelu jumahda kenenkään kohdalla kumpaankaan päätyyn. Henkilökohtaisuutta lisäävät sivujen lomaan upotetut kuvakollaasit toimistojen työtiloista. Keskusteluiden pohjana toimii 99 kysymyksen pakka, jonka Saunders sulauttaa kokonaisuuteen luontevasti.

Kirja avaa kurkistuksen siihen, mitä kiinnostavaa pohjoismaisessa arkkitehtuurissa tapahtuu juuri nyt: mistä ollaan innostuneita ja mistä huolissaan? Tähän toimistojen variaatio tuo mukavasti vaihtelua, mutta yhteisiäkin piirteitä on havaittavissa. Erityisesti ruotsalaisten, tanskalaisten ja norjalaisten toimistojen puheista paistaa demokratian arvon pohdiskelu. Kustannukset ja merkityksellisten projektien löytäminen mietityttävät kaikkia. Myös ilmastokriisiin vastaamista ja kestävyyttä pohditaan, mutta vaihtelevalla painolla. 

Kirja on parhaimmillaan juuri nyt luettuna, mutta toimii varmasti kiinnostavana ajankuvauksena myöhemminkin. Kokonaisuus on kuin Aalto-yliopiston järjestämän Architecture Speaks! -luentosarjan hedelmällisimmät loppukeskustelut itse luennon päätyttyä. ↙

HELJÄ NIEMINEN
Arkkitehtiopiskelija Aalto-yliopistossa. Keltaisen toimiston osakas.