Julkaistu lehdessä 5/2023 - Tuunaus

Korjaaminen

Asunto Barcelonassa

Anna & Eugeni Bach

Arkkitehdit Anna Bach, Eugeni Bach
Sijainti c/ València 219-223, Barcelona, Espanja
Laajuus 77  m2
Valmistuminen 2018
Alkuperäinen rakennus tuntematon suunnittelja, 1900

Asunto Eixamplen kaupunginosassa Barcelonassa remontoitiin kerralla kahteen käyttöön: seuraavien 15 vuoden ajan se toimii työhuoneena ja sen jälkeen eläkepäivien asuntona. Käyttötarkoituksen muuttaminen on helppoa, sillä koko kaupunginosa on säännelty siten, että erilaiset käytöt ovat sallittuja.

Joustavuuden saavuttamiseksi keskitimme toiminnot yhteen kalustemaiseen kokonaisuuteen, joka kulkee päähuoneiden läpi 45 asteen kulmassa, nurkka-asunnolle tyypillisesti. Ildefons Cerdàn asemakaavassa korttelit ovat nurkistaan viistettyjä, joten nurkka-asuntoihin muodostuu kaksi koordinaatistoa, katujen suuntaan ja niihin nähden 45 asteen kulmaan.

Puurakenteinen toimintojen keskittymä kätkee sisäänsä keittiön ja kylpyhuoneen sekä parven, joka toimii toimistossa säilytystilana ja asunnossa tulevien lastenlasten makuuparvena heidän vieraillessaan.

Muu osa asunnosta jätettiin lähes ennalleen. Edelleen hyväkuntoiset lattiat, katot ja koristelistat kunnostettiin luomaan vastinpari pelkistetylle kiintokalusteelle. Syntyvä kontrasti yhdistää asunnon kaksi pääsuuntaa sekä kaksi tulevaa käyttötarkoitusta. ↙

Valokuvat Eugeni Bach