Julkaistu lehdessä 5/2023 - Tuunaus

Korjaaminen

Asunto Padovassa

Collaboratorio

Huoneiston peruskorjaus toimistosta asunnoksi

Arkkitehdit Martino De Rossi, Kristiina Kuusiluoma
Sijainti Padova, Italia
Laajuus 52  m2
Valmistuminen 2021

52-neliöinen huoneisto sijaitsee Padovan keskiaikaisessa osassa. Itse talo on vanha, mutta huoneistoa oli muokattu merkittävästi 1980-luvulla, kun se muutettiin toimistoksi. Sekä Italiassa että Suomessa on runsaasti tyhjiä tai toimistokäyttöön kelpaamattomia toimistoja, jotka voitaisiin mahdollisesti muuntaa asuinkäyttöön.

Pohja on haastava, sillä ikkunallista seinää on vain 6 metriä ja asunnon syvyys on 11 metriä. Optimoimme tilankäytön radikaalilla ratkaisulla. Asiakas halusi erillisen makuuhuoneen, ja sen sijaan, että tila olisi jaettu kahdeksi kapeaksi huoneeksi, loimme huoneen huoneeseen sisäikkunan avulla. Tämä tekee tilasta virtaavan, ja se näyttää itse asiassa kokoaan suuremmalta lukuisien ”kalusteiden läpi” kulkevien näkymälinjojen ansiosta. Lisäksi kylpyhuonetta laajennettiin, mikä mahdollisti eteiskaapin ja pyykkinurkkauksen lisäämisen kylpyhuoneen takaosaan. Rakennustyöt tekivät paikalliset käsityöläiset.

Kaikki seinät ja katot on tasoitettu savella ja maalattu savimaalilla. Olemme vertailleet suhteellista kosteutta remontoidussa huoneistossa ja naapurihuoneistossa, jossa on normaalit kipsilevypinnat. Selvisi, että savi vähentää tehokkaasti sisäilman kosteutta erityisesti kuumina kesäkuukausina. 

Lattia on massiivitammea, ja kylpyhuoneessa on käytetty ylijäämämarmoria. Tutkimme asunnossa myös innovatiivisia teknisiä ratkaisuja, kuten seinälämmitystä: olohuoneen saviseinään on upotettu lämmitysputket, jotka jakavat lämmön tasaisesti koko tilaan.

Huoneisto on nuoren pariskunnan ensimmäinen koti, eikä heillä ollut suuria tuloja tai säästöjä. Remontin aloittamisen aikaan Italian hallitus tarjosi 50 prosentin avustusta remonttikustannuksiin, jos huoneiston energiatehokkuutta parannetaan. Tässä tapauksessa energiatehokkuutta parannettiin vaihtamalla olemassa oleviin ikkunoihin paremmat lasit ja tiivistämällä ne, muuttamalla lämmitysjärjestelmää ja päivittämällä tehoton kuumavesivaraaja tehokkaampaan. Projekti osoittaa, että huolellisen suunnittelun ja toteutuksen sekä asiakkaan luottamuksen ja tahdon avulla on mahdollista remontoida ekologisesti ja esteettisesti – ja mikä tärkeintä, kohtuuhintaisesti. ↙

Teksti Martino De Rossi 

Valokuvat Simone Bossi