Julkaistu lehdessä 5/2023 - Tuunaus

Korjaaminen

Asunto Vallilassa

Mattila & Merz

Arkkitehdit Laura Mattila, Mikko Merz
Sijainti As Oy Hauho, Vallila, Helsinki
Laajuus 51  m2
Valmistuminen 2023
Alkuperäinen rakennus Martti Välikangas, 1925

Keväällä 2022 ostimme asunnon vuosien 1924–1925 aikana rakennetusta, arkkitehti Martti Välikankaan suunnittelemasta As Oy Hauhosta Helsingin Vallilassa. Rakennuskokonaisuus on malliesimerkki kaupungin työväestön asuinoloja parantamaan pyrkineestä 1920-luvun sosiaalisesta asuntotuotannosta. 51-neliöinen asunto edustaa talon vallitsevaa asuntotyyppiä, jossa on kaksi huonetta, keittiö ja kylpyhuone. Ostohetkellä asunnossa oli tupakoitu vuosia, edellinen kattavampi remontti oli tehty 1950-luvulla ja kevyt pintaremontti 1980-luvun alussa. Kunto oli huono, mutta toisaalta paljon kerroksia ja alkuperäistä oli myös säilynyt.

Kunnostusprojekti kesti puolitoista vuotta. Suunnittelua ja toteutusta ohjasivat tavoite tehdä käytettävyydeltään nykyaikainen perheasunto, pyrkimys säilyttää ja vaalia vanhaa sekä aidosti ymmärtää rakennuksen ominaispiirteet. 

Alkuperäisiä väliseiniä purkamatta muutimme huonejärjestystä siten, että kadun ja samalla aamuauringon puolella sijainneesta keittiöstä tehtiin toinen makuuhuone. Keittiön siirsimme pihan puolen isoon asuinhuoneeseen, josta muodostui nykyaikainen tupa. Uuden keittiön viemärilinjaa saatiin jatkettua myös isomman makuuhuoneen yhteydessä olevaan vaatehuoneeseen, josta tehtiin pieni kodinhoitotila pyykinpesukoneineen.

Restauroiva lähestymistapa oli työssämme läsnä kautta linjan. Urakan aikana muun muassa palautettiin 1950-luvulla levytetyt väliovet alkuperäiseen nelipeiliseen asuunsa ja kaikki listat irrotettiin, kunnostettiin ja käytettiin uudelleen. Pinnoista tehtiin esiinottoja ja väritutkimuksella selvitettiin alkuperäiset pigmentit, joista sekoitettiin sävyt uusiin pintoihin. Maaleina käytettiin muun muassa pellavaöljymaalia ja itsetehtyä liimamaalia. Keittiö toteutettiin massiivipuisena, sekin talon alkuperäisiä keittiöitä mukaillen. 

Matkan varrella tutkimme erilaisia jälkiä, keräsimme fragmentteja, dokumentoimme, kävimme läpi talon arkistoja ja muodostimme vähitellen kuvaa tavallisen asuntomme sadan vuoden aikaisista vaiheista. Lopputuloksena on koti, jossa historia saa olla läsnä ja nykyisyys osa jatkumoa. ↙

Teksti Laura Mattila, Mikko Merz

Valokuvat Paavo Lehtonen