Julkaistu lehdessä 2/2024 - Aine ja äly

Pientalot

Villa Koppar

Collaboratorio

Arkkitehdit Kristiina Kuusiluoma, Martino De Rossi
Sijainti Kopparnäsintie, Degerby, Inkoo
Laajuus 150 + 30 m2
Valmistuminen 2023

Villa Koppar suunniteltiin nuorelle pariskunnalle, joka halusi mahdollisimman ekologisen, luonnonmukaisen ja terveellisen kodin kasvavalle perheelleen. Talo rahoitettiin pääosin lainalla, joten pankki vaati kustannusarvion kohteesta lainan ehtona. Realistinen budjetti ohjasi siis suunnittelua alusta asti.

Yhteiset tilat, olohuone, ruokailutila, keittiö ja sauna, sijaitsevat yläkerrassa, mikä mahdollistaa pelto- ja kalliomaiseman ihailun sekä oleskelutilan laajenemisen viereiselle kalliolle. Makuuhuoneet sijaitsevat maantasossa suojaisan, vanhan puutarhan keskellä. Kodinhoito on osa eteistä. Kaikille tavaroille, myös puhelimien ja elektroniikan lataamiselle, on omat paikkansa. Talousrakennuksessa on lisäksi työhuone, pieni kuntoiluhuone ja autokatos.

Materiaali- ja väripaletti on niukka, pääasiassa puuta, savea ja kiveä. Molempien kerroksien lattia on luonnonbetonia eli massiivisavea, johon on integroitu maalämmöllä lämpiävä vesikiertoinen lattialämmitys.

Ulkoseinät on rakennettu Ecococon-olkielementeistä: kantavana rakenteena toimivien puukehikkojen sisään on tiivistetty maatalouden ylijäämäolkea. Yksiaineinen rakenne on vikasietoinen ja eristää hyvin lämpöä. Olkipaalit koottiin suurelementeiksi lähistöllä sijaitsevassa varastohallissa, mikä lyhensi merkittävästi pystytysaikaa työmaalla, ja vältyttiin sääsuojan rakentamiselta. Olkielementtitalon suunnittelussa on osattava huomioida etukäteen olkirungon vahvistukset mahdollisten painavien kalusteiden, kuten keittiön, kohdalla. Toisaalta 40 senttimetriä paksut elementit mahdollistavat esimerkiksi ikkunasyvennysten kiinnostavan suunnittelun: Villa Kopparin jokainen ikkuna muodostaa oman tilansa, jolloin pienikin huone tuntuu tilavammalta.

Olkiseinät on savirapattu sisäpuolelta, mikä tasaa sisäilman kosteutta ja lämpötilaa. Ulkopuoli on verhoiltu kuusilaudalla, joten talo harmaantuu osaksi kallioseinämää ja ympäröivää luontoa. Kaikelle tilalle ei ole ennalta määriteltyä käyttötarkoitusta. Paras kiitos arkkitehdeille olikin kuulla asiakkaalta, että talo on tehnyt heistä entistä luovempia. ↙

Valokuvat Simone Bossi