IlmoitusAdvert

Julkaistu lehdessä 3/2020 - Käsityö

Pientalot

12

ORTRAUM architects

Arkkitehti Martin Lukasczyk 
Sijainti Helsinki
Laajuus 72 m2
Valmistuminen 2020

Suunnittelijalta – Martin Lukasczyk: Kaksikerroksinen studio ”12” on rakennettu jatkeeksi 150-neliöiselle omakotitalolle Jollaksen esikaupunkialueella Helsingissä. Alakerrassa sijaitsee keramiikkapaja, yläkerrassa sävellysstudio. Pohjaratkaisun täytyi olla sopivan joustava, jotta rakennus toimisi tarvittaessa myös vierastalona ja tulevaisuudessa myös perheen toisen lapsen kotina. Siksi rakennukseen lisättiin myös kylpyhuone ja keittiö. 

Pääsisäänkäynti on pihan puolella, ja sitä suojaa toisen kerroksen uloke. Keramiikkapajan isot lasiovet avautuvat vieressä samaan suuntaan. Pieni kylpyhuone sijaitsee portaiden alla. Yläkerran huone on epäsäännöllisen muotoinen, jotta tilavuus olisi mahdollisimman suuri ja vastakkaiset seinät eivät olisi kohtisuorassa toisiinsa nähden. Näin saatiin aikaan sopivat olosuhteet musiikille. Kaksi isoa ikkunaa antavat metsään ja pieni parveke katselee pihan suuntaan. Kahden päällekkäisen massan leikki kertoo kahdesta toiminnosta, ja veistoksellinen arkkitehtuuri on eri näköistä joka suunnasta.

Rakennus pystytettiin päivässä vanhan autotallin perustuksille. Koko rakenne on 280 millimetriä paksua CLT-levyä, joka on jätetty näkyviin sekä sisällä että ulkona. Kaikki tekniset asennukset on integroitu rakenteeseen, mukaan lukien ääntä hajottavat diffuusorit yläkerran studiossa. Elementtiliitokset suunniteltiin siten, että ne on helppo koota ja että ne kestävät säänvaihtelua. ↙

Valokuvat Marc Goodwin