IlmoitusAdvert

Julkaistu lehdessä 3/2020 - Käsityö

Vapaa-aika

Aitta Päivänvalo

Mattila & Merz

Arkkitehdit Laura Mattila, Mikko Merz 
Sijainti Karjalohja
Laajuus 48 m2
Valmistuminen 2014

Suunnittelijalta – Laura Mattila: Aitta Päivänvalo tehtiin nuorenparin omaksi sopeksi suvun vapaa-ajan asunnon maille. Sen lähtökohtana oli metsäisessä rinteessä, syrjässä muista rakennuksista sijaitseva vanha hirsinen palvisauna, joka oli sittemmin toiminut makuuaittana. 

Rapistumaan jäänyt hirsisalvos kunnostettiin; se kengitettiin, lattia uusittiin, ulkopinnat maalattiin mustalla itse keitetyllä maalilla ja ikkunat ja ovet listoituksineen korjattiin ja maalattiin pellavaöljymaalilla.

Rakennusta laajennettiin lasihuoneella, jonka runko valmistettiin puusepäntyönä verstaalla tiheäsyisestä oksattomasta männystä. Näin saavutettiin siro ja mittatarkka lopputulos näkyvine puuliitoksineen. Runko toimii myös suoraan karmina oville ja ikkunoille.

Vanhan ja uuden osan ylle tehtiin uusi yhtenäinen katto, jonka kattotuolit toteutettiin niin ikään puusepäntyönä. Uudessa kokonaisuudessa tilat jakautuvat siten, että hirsiosassa on makuukamari ja pieni välikkö lasihuoneen toimiessa oleskelutilana. Lasihuoneen jatkeena on terassi, jolta on puiden lomasta näkymä järvelle. ↙

Valokuvat Kaapo Kamu