Julkaistu lehdessä 3/2020 - Käsityö

Asuminen

Kolmen neliön talo

Studio Puisto Arkkitehdit

Arkkitehdit Mikko Jakonen, Pauliina Kujala  
Sijainti Etelä-Savo
Laajuus 165 m2
Valmistuminen 2019

Suunnitteljalta – Mikko Jakonen: Kolmen neliön talo koostuu kolmesta toisiaan hipovasta neliön muotoisesta massasta. Päämassan sisään on sijoitettu ydin, mihin on integroitu kaikki kiintokalusteet ja märkätilat. Eteinen, makuutilat, viihdenurkkaus ja työhuone sijoittuvat koloihin ytimen ja ulkoseinien välissä. Tilat rajautuvat toisistaan tarvittaessa liukuovin. 

Päämassan ydin ja sivumassat ovat samassa koordinaatistossa, mikä selkeyttää tilojen välisiä yhteyksiä ja rauhoittaa tilakokemusta. Erityislaatuinen tunnelma muodostuu pitkälti luonnonvalon harkitun käytön ja puupintojen eri kiiltoasteiden vaikutuksesta. Tilojen suunnittelussa ei ole pelätty hämäryyttä, vaan siinä on nähty voimaa.

Maisema on tärkein sisustuselementti. Järven puolella lattiakorko on selkeästi ympäröivää maastoa korkeammalla. Näin sisällä syntyy vaikutelma, että ikään kuin leijutaan järven päällä. Kuusimetsän tunnelmaa aistitaan vastaavasti metsän varvikon korkoon nostetulta oleskelutasolta. Metsä toimii vahvana visuaalisena muurina koko tontin länsirajalla, mutta myös pehmentää paikan muuten avointa äänimaisemaa ja tuo siihen vienon tumman sävyn. 

Ulkoa rakennus jakaantuu materiaalien osalta yksiselitteisesti. Ovet ja ikkunat ovat 2,3 metriä korkeita. Kaikki tässä korossa oleva on joko lasia tai mustaksi öljymaalattua puuta. Kaikki vyöhykkeen ylä- ja alapuolella oleva on esipatinoitua sinkkipeltiä. Sisällä materiaalipaletti on niin ikään selkeä. Ydin kaikkine pintoineen ja kiintokalusteineen on öljyttyä pähkinäpuuta. Ytimen ulkopuolella seinät, katot sekä pystyrakenteet ovat mustaksi öljypetsattua mäntyä, lattia mustaksi öljyvahattua tammipystypuuparkettia. Sauna- ja pesutilat ovat kaikilta pinnoiltaan parafiiniöljyttyä tervaleppää, kontrastina tummalle päämassalle.

Suunnittelu- ja rakentamisaikataulu on ollut poikkeuksellisen pitkä, ja juuri siksi sekä suunnittelija että asiakas ovat poikkeuksellisen tyytyväisiä lopputulokseen – tämä tuntuu nykyrakentamisen hektisessä ilmapiirissä ilahduttavalta vaihtelulta. ↙

Valokuvat Marc Goodwin