Julkaistu lehdessä 3/2020 - Käsityö

Vapaa-aika

Sauna Vitören

August Almqvist Jansson

Sijainti Vitören, Houtskari, Parainen
Laajuus 8 m2
Valmistuminen 2018

SuunnittelijaltaAugust Almqvist Jansson: Sauna Vitören on julkinen sauna Turun saaristossa. Vitörenin saari on osa Nåtön kylää, jonka asukkaat käyttivät saarta tukikohtana 1900-luvulla kalastaessaan Kihdin selällä. Uusi sauna ottaa saaren uudelleen yhteiseen käyttöön. Suunnittelin saunan osana diplomityötäni Lundin yliopistoon. Architecture through practice -projektissani tutkin, miten arkkitehtuuriin vaikuttaa, jos arkkitehti toimii itse myös rakentajana. Sauna oli kooltaan tarpeeksi pieni ja yksinkertainen rakennus lukukaudessa toteutettavaksi. Aaltoilevat seinät ovat peruja projektin alkuvaiheesta, kun pyrin kehittämään rakennejärjestelmän, joka olisi sekä joustava että tilallisesti kiinnostava. Lisäksi yhden henkilön tuli pystyä valmistamaan osat, kuljettamaan ne saarelle ja kokoamaan siellä. Vertailemalla kehittämiäni seinäprototyyppejä löysin yksinkertaisen ratkaisun: seinä koostuu pontatuista lankuista, joiden toinen lyhyt sivu on suoran kulman sijaan 70 asteen kulmassa. Riippuen siitä, kummin päin lankut yhdistetään toisiinsa, tulee seinäpinnasta suora tai kaareva. Ruostumaton teräsvaijeri kytkee lankut yhteen. ↙

Valokuvat August Almqvist Jansson