Julkaistu lehdessä 3/2020 - Käsityö

Näyttely

Viipurista ja Kreikasta – myös virtuaalisesti

Mika Savela

Arkkitehtuurimuseo avautui vierailijoille koronatilanteen laannuttua kesäkuun alussa. Kahteen uuteen kesänäyttelyyn voi tutustua myös virtuaalisesti. Museon verkkosivuilta löytyy esimerkiksi virtuaaliopastuksia sekä lisämateriaaleja – ja etäavajaisia vietetään 12.6. Helsinki-päivänä. 

Viipurin taidemuseo. Kuva: Adam / MFA

Uno Ullberg – Suomen viipurilaisin arkkitehti
Arkkitehtuurimuseo, 2.6.–23.8.2020
Kuraattori: Petteri Kummala
Näyttelysuunnittelu: Kombo

Uno Ullberg – Viipurin arkkitehti (julkaisu)
Netta Böök ja Kari Immonen (toim.), 2020.
Julkaisijat: Uno Ullberg -seura ja Arkkitehtuurimuseo

Uno Ullbergin uraan ja erityisesti hänen töihinsä sotia edeltävässä suomalaisessa Viipurissa keskittyvä filosofian tohtori Petteri Kummalan kuratoima päänäyttely on merkittävä katsaus 1900-luvun alkupuoliskon suomalaisarkkitehtiin. Ullbergin ura kerroksellisessa ja kansainvälisessä Viipurissa oli varsin tuottoisa ja hän suuntautui nopeasti kohti funktionalismia. Ullbergin merkkirakennuksia on jäljellä Viipurissa, näistä tunnetuimpana ehkä mustavalkokuvissa erityisen ikoniseksi nouseva Viipurin taidemuseo ja taidekoulu (1930).

Aarne Ervi Lindoksen akropoliilla Rodoksella 1961. Kuva: MFA

Olemmeko kaikki antiikin kreikkalaisia?
Suomalaisia arkkitehteja kulttuurin juurilla

Arkkitehtuurimuseo, 2.6.–23.8.2020
Kuraattori: Timo Tuomi
Visuaalinen suunnittelu: Karri Kuoppala
Tilasuunnittelu: Timo Vikkula

Olemmeko kaikki Kreikkalaisia? (julkaisu)
Timo Tuomi, 2020.
Kustantaja: Aedes Oy
Julkaisijat: Arkkitehtuurimuseo ja Suomen Ateenan instituutti

Pienen salin näyttely puolestaan nostaa esiin suomalaisarkkitehtien kiinnostuksen antiikin Kreikkaan. Näyttelyn nimi pohjautuu 1800-luvun englantilaisrunoilijan Percy Bysshe Shelleyn sanoihin, jotka kuvaavat osaltaan Kreikan taiteen ja historian syvää vaikutusta länsimaiseen kulttuuriin – ja arkkitehtuuriin. Esillä on etenkin matkaskissejä ja arkkitehtien valokuvia. Näyttelyn on kuratoinut filosofian tohtori Timo Tuomi.

Vaikka virtuaalisisällöt ovat tulleet erityisesti esiin juuri nyt virusepidemian vuoksi, näkisi helposti saavutettavien verkko-opastusten ja kuraattorien esittelyjen mielellään yleistyvän myös normaaliaikojen näyttelyissä – etenkin arkkitehtuurinäyttelyiden saavutettavuutta ajatellen. Ilahduttavaa on myös, että molempien näyttelyiden yhteydessä julkaistaan myös aihetta syventävät kirjat. ↙