IlmoitusAdvert

Julkaistu lehdessä 5/2020 - Monumentti

Artikkeli

Uudet kolossit

Teksti Antti Auvinen Kuvat Antti Auvinen

Isot rakennuskokonaisuudet muovaavat uusiksi Helsingin kaupunkikuvaa. Antti Auvinen tutki ilmiötä valokuvaamalla.

Lähestyessään Helsingin kivikaupunkia idästä kohtaa tulija tulevaisuudessa ensimmäisenä näkynään Redin monumentaaliset kahdeksan tornia. Projekti on massiivinen paitsi korkeudessa myös täyttämässään pinta-alassa. Mittasuhteet ovat vähitellen paisuneet reilun kymmenen vuoden takaisista kaupungin suunnitelmista, kuten Lee Marable osoitti ​Arkkitehdin​ numerossa 6/2019

Pohjoisesta junalla saapuvat kulkevat nykyään läpi Triplan valtavan rakennelman, joka nousee korkealle naapuritalojensa yläpuolelle ikään kuin 2:1-mittakaavassa suhteessa Itä-Pasilan rakennuksiin. Triplan kilpailuvaiheen konseptisuunnitelmaa konsultoineen Office for Metropolitan Architecturen perustaja ja star-arkkitehti Rem Koolhaas kirjoitti kanonisessa – ja myös isossa – ​S, M, L, XL -kirjassaan jo vuonna 1995 ”​isoudesta​” (bigness). Isous​ on uudenlainen arkkitehtuurin muoto, joka ei enää tarvitse kaupunkia, sillä siitä on tullut sisältämänsä monimutkaisuuden vuoksi itsessään urbaani. Isous kanssaelää klassisen kaupungin kanssa, mutta ei kykene enää muodostamaan siihen suhdetta. 

Isot asiat ovat pitkään kiinnostaneet ja aiheuttaneet ihmetystä. Rodoksen kolossi seisoi antiikin aikaan kaupungin satamassa ottamassa vastaan kaukaa saapuvat matkaajat. Sen valintaperuste yhdeksi maailman seitsemästä ihmeestä oli sen poikkeuksellisen suuri koko. ↙

ANTTI AUVINEN
Arkkitehti, joka on kiinnostunut merkityksistä, kokemuksista ja valtarakenteista rakennetussa ympäristössä sekä niiden tulkinnasta kuvan ja tekstin keinoin.