Juttukokoelma

Arkisto: Raili Pietilä

Raili Pietilä suunnitteli puolisonsa Reima Pietilän kanssa useita suomalaisen modernin arkkitehtuurin omaperäisimmistä rakennuksista.

Äskettäin menehtynyt Raili Pietilä (1926–2021) teki ansiokkaan uran miehensä Reima Pietilän (1923–1993) työparina. Monet pariskunnan suunnittelemista rakennuksista, Dipolista Mäntyniemeen, kuuluvat modernin arkkitehtuurimme omaperäisimpien teosten joukkoon ja herättivät myös runsaasti kansainvälistä huomiota. Näistä lukuisista merkkiteoksista Raili Pietilä mainitsi omaksi suosikikseen vuonna 1982 valmistuneen Lieksan kirkon. Vaikka pariskunta korosti olevansa suunnittelijoina tasa-arvoisia, Raili Pietilä ei aina saanut ansaitsemaansa tunnustusta yhteisistä hankkeista. Kuten monien arkkitehtiparien kohdalla, heidän välistään työnjakoa on usein vaikeaa – ja ehkä tarpeetontakin – arvioida jälkeenpäin.

Arkkitehti-lehdessä Pietilöiden tuotantoa on käsitelty 1960-luvulta lähtien kymmenissä projektiesittelyissä, tutkimusartikkeleissa sekä kirja- ja näyttelyarvioissa. Viime vuosina se on tullut uudelleen ajankohtaiseksi heidän suunnittelemiensa rakennusten restaurointien kautta. Raili Pietilän omat ajatukset tulevat selvimmin esiin 2000-luvulla tehdyissä haastatteluissa, joista ohessa on luettavissa kaksi esimerkkiä. Kolmas artikkeli esittelee Pietilöiden oman kesäpaikan, jonne pariskunta suunnitteli erilliset saunat omien mieltymystensä pohjalta.

→ ”Pietilän toinen puoli” (ARK 6/2004)

Aino Niskanen haastatteli Raili Pietilää syksyllä 2002. Haastattelussa Pietilä muistelee työskentelyä ja yhteistä arkea puolisonsa Reiman kanssa ja kertaa uran vaiheita.

→ ”Mäyrämäen elämää” (ARK 3/2003)

Raili ja Reima Pietilä löysivät itselleen maaseutupaikan 1980-luvulla Mäyrämäeltä. Molemmat suunnittelivat rantaan oman saunan.

→ ”Tupa ulkosaaristossa” (ARK 3/2005)

Raili Pietilä suunnitteli Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän kesäasunnon Klovharun saarelle. Jonas Malmberg haastatteli Raili Pietilää huhtikuussa 2005 rakennuksen suunnittelusta.