IlmoitusAdvert

Julkaistu lehdessä 4/2022 - Koti

Vapaa-aika

Sauna Humble

Mattila & Merz

Arkkitehdit Laura Mattila, Mikko Merz
Sijainti Kemiönsaari
Laajuus 37 m2
Valmistuminen 2022

Sauna Humble suunniteltiin muotoilijapariskunnan tukikohdaksi asumattomaan saareen soutumatkan päähän Kemiönsaaren Rosalasta. Paritupaperiaatetta noudattava rakennus koostuu kahdesta lähes samanlaisesta hirsihuoneesta, joista toinen on kamari ja toinen löylyhuone, sekä niiden väliin jäävästä lasiliukuovin suljettavasta katetusta ulkotilasta. 

Rakennus esivalmistettiin mantereella. Höylähirsikehikot tilattiin hirsiveistämöltä Pohjanmaalta. Kehikot kasattiin, ja niitä yhdistävät hirsipalkit, kurkihirsi ja kattovasat liitoksineen työstettiin veneveistämöllä Fiskarsissa, missä molemmat hirsihuoneet tehtiin sisätiloiltaan valmiiksi lattioita, yläpohjaa ja kiinteitä sisustuksia myöten. Myös lattialaudat ja kattopaneelit höylättiin veneveistämöllä. Ikkunat ja ovet valmisti fiskarsilainen puuseppä.

Hirsikehikot ja muu rakennustavara kuljetettiin Fiskarsista maanteitse Kasnäsiin ja sieltä lautalla saareen, jonne oli lapiotyönä kaivettu ja valettu perustuspilarit. Kehikot ja välitilan lattia nostettiin lautalta perustuksille. Vesikatto, julkisivun vaihtelevan levyinen hienosahattu lehtikuusilautaverhous, tulisijat piippuineen sekä ovet ja ikkunat asennettiin paikan päällä. Rakennuksen ympärille sovitettiin lehtikuusiterassi kallioiden ja mäntyjen lomaan, maastonmuotoja mukaillen ja puustoa varjellen. ↙

Valokuvat Mattila & Merz