Julkaistu lehdessä 4/2022 - Koti

Pientalot

Seitsemän elämää -pienkerrostalo

Anna & Eugeni Bach

Arkkitehdit Anna Bach, Eugeni Bach
Sijainti Horta 107, Barcelona, Espanja
Laajuus 217 m2
Valmistuminen 2020

Kolmesta asunnosta muodostuva pienkerrostalo sijaitsee Hortan naapurustossa Barcelonassa. Katujulkisivun elementit – parvekkeet, ikkunaluukut, listoitukset ja rappaus – seuraavat mittasuhteiltaan ja tyyliltään naapuruston arkkitehtuuria, mutta sillä erotuksella, että yksi parvekkeista on karannut julkisivun raameista. Se yhdistää kokonaisuuteen naapurirakennuksen, jossa on yksi kerros enemmän kuin olisi sallittua, ja korostaa kattoterassia yhtenä asumisen tilana.

Tontti on pieni, joten jokaisen kerroksen asunto on kooltaan vain noin 40 neliömetriä. Omistaja on ajatellut talon opiskelija-asunnoiksi lapsilleen, mutta asuntoja vuokrataan nyt, kun lapset ovat vielä pieniä.

Kotien keskiössä ovat portaikko, keittiö ja kylpyhuone. Portaat ovat esteettömyysvaatimusten vuoksi leveät, sillä niissä on tilavaraus nostimelle. Julkisivuja vasten on kaksi samankokoista huonetta, joiden käyttötarkoituksia ei ole määritelty. Ne voivat toimia olohuoneena ja makuuhuoneena pariskunnalle, jolla on pieni lapsi, tai makuuhuoneina kahden opiskelijan jakamassa asunnossa.

Jokaisella asunnolla on oma ulkotila, joka laajentaa pieniä koteja. Maantasokerroksen asuntoon kuuluu takapihan patio, kaksi ylintä jakavat kattoterassin. Yhteensä kolmeen kotiin muodostuu seitsemän tapaa elää – seitsemän elämää, kuten seitsemän ikkunaa. ↙

Valokuvat Eugeni Bach