Julkaistu lehdessä 4/2022 - Koti

Pientalot

Villa Tervas

Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdit

Arkkitehti Kirsti Sivén
Sijainti Kainuunkatu 27, Kajaani
Laajuus 265 m2
Valmistuminen 2018

Kajaanilaispariskunta halusi eläkevuosiensa asunnoksi esteettömän omakotitalon kaupungin keskustasta. Toiveissa oli aluksi yksikerroksinen puutalo. Sopiva tontti Kajaanin keskustasta löytyikin, mutta näyttävän kulmatontin asemakaava määräsi katon harjan korkealle, ja rakennusoikeuttakin oli reilusti enemmän kuin oli tarpeen. Ongelmasta selvittiin sijoittamalla uudisrakennus tontin kulmaan ja jättämällä pohjoisosaan tilaa toiselle rakennukselle ja mahdolliselle tontin jakamiselle. Korkeusvaatimus antoi talolle kokoaan suuremman hahmon, joten ullakolle rakennettiin avara tila vierasvaraksi. 

Paikan ominaisuudet asettivat talon sijoilleen. Pääsisäänkäynti on katujen kulmauksessa nivelenä. Kapea oleskelusiipi reunustaa Kainuunkatua, ja makuu- ja työhuoneen, saunan ja ullakon sisältävä osa Vuorikatua. Pohjoisessa pihapiirin sulkee kylmä piharakennus. Tulijan johdattelee sisäänkäynnille korkea katos, joka samalla suojaa olohuoneen isoa lasiseinää liialta auringolta.

Tilaajilla oli taitoa ja halua osallistua itse rakentamiseen, vaikka he eivät rakentamisen ammattilaisia olekaan. Kauniit portaat syntyivät talon isännän käsityöharrastusten tuloksena. Harrastuksille tehtiin tilaa piharakennukseen. 

Rakennuttaja on hyödyntänyt kärsivällisesti kierrätysosia ja -materiaaleja: esimerkiksi takan ja hormiseinän hän on muurauttanut tiilitehtaan ylipalaneista sekundatiilistä. Osa vesikalusteista on kierrätettyjä. Pihan luonnonkivipinnat rakennuttaja toteutti pääosin tontilta kerätyistä materiaaleista. Myös kiinteät tammi-ikkunat ja osa kalusteista ovat isännän tekemiä, keittiökalusteet taas ovat vanhojen tammiovilevyjen ja Ikea-kalusteiden synteesi. ↙

Valokuvat Tuomas Uusheimo