IlmoitusAdvert

Julkaistu lehdessä 2/2023 - Hoiva

Haastattelu

Siltasairaalassa käyttäjiä viehättävät epäsairaalamaiset tilat – ”Oleskeluportaissa on rento tunnelma”

Essi Oikarinen

Kuva: Tuomas Uusheimo

Kysyimme Meilahden uudessa Siltasairaalassa ja Syöpäkeskuksessa työskenteleviltä, miten tilat ovat toimineet.

Anna Lehtonen, 
Saara Haapasaari, osastonhoitajia, HUS Syöpäkeskus, päiväosasto ja poliklinikat

Mikä Siltasairaalassa on ollut suurin muutos aiempiin tiloihin verrattuna?

Lehtonen: Aiemmin toimimme useissa eri rakennuksissa, nyt olemme kaikki saman katon alla. Back office -mallissa potilas on samassa huoneessa koko käynnin ajan, ja ammattilaiset siirtyvät. Meidän on pitänyt opetella, miten monitoimitiloissa ja hiljaisissa tiloissa työskennellään. Huoneiden käytön suunnittelu on tärkeää, koska emme työskentele aina samoissa huoneissa. 

Haapasaari: Uudet tilat ovat tuoneet positiivista fiilistä. Olemme pystyneet konkreettisesti toteuttamaan toimintamallia, jonka ennen muuttoa suunnittelimme.

Mikä rakennuksessa on parasta? 

Lehtonen: Tilat ovat kauniita ja valoisia, taideteokset ovat hienoja. On hyvä, että kokous- ja luentotiloja on myös enemmän kuin aiemmin, sillä niitä tarvitaan yhä enemmän. 

Haapasaari: Värimaailma on harmoninen ja pidetty. Potilaatkin ovat sanoneet, että tämä ei tunnu sairaalalta. Sillan oleskeluportaissa on rento, moderni ja edistyksellinen tunnelma. Siellä voi nähdä sekä potilaita että henkilökuntaa kahvittelemassa ja juttelemassa.

Jos pääsisitte ajassa taaksepäin, mitä tekisitte sairaalassa toisin?

Lehtonen: On ihanaa, että on avaraa ja valoisaa, mutta yleisistä tiloista olisi ehkä voinut hieman nipistää, jotta toimistotilaa olisi saatu enemmän. Koska henkilökunta ei enää kulje niin paljon odotustilojen ohi kuin aiemmin, potilaat ovat ajoittain hämmennyksissä siitä, ovatko he oikeassa paikassa.

Haapasaari: Infopisteen paikka olisi voinut olla heti hissien edessä. Toisaalta onnistunutta on se, että potilasvirtojen kulku on mietitty tarkkaan eikä mikään paikka ruuhkaudu. ↙ 

Lisää kuvia ja piirustuksia projektista →