Julkaistu lehdessä 2/2023 - Hoiva

Haastattelu

Tulevat käyttäjät huomioitiin hyvin Myllypuron seniorikeskuksen suunnittelussa

Essi Oikarinen

Kuva: Tuomas Uusheimo

Kysyimme Myllypuron seniorikeskuksen johtajalta, miten vanhusten sairaalasta seniorikeskukseksi muokattu rakennus on toiminut käytössä.

Mari Sairanen, Myllypuron seniorikeskuksen johtaja

Mitkä olivat tärkeimmät tavoitteet, kun Myllypuron seniorikeskusta alettiin suunnitella?

Tärkeintä oli, että rakennus tukee asukkaiden normaalia elämää ja itsemääräämisoikeutta. Haluamme, että asukkaat pystyvät esimerkiksi osallistumaan arkisiin askareisiin keittiössä ja käymään omatoimisesti vessassa. Jokainen asukkaistamme käyttää apuvälineitä liikkumiseen, joten on tärkeää, että ympäristö on esteetön ja liikkumiseen on tarpeeksi tilaa.

Millaista palautetta olette saaneet rakennuksesta asukkailta?

Asukkaina on hyvin muistisairaita ihmisiä, mutta palautetta on tullut jonkin verran. Erityisesti saunasta ja parvekkeista pidetään. Myös omat huoneet ovat tärkeitä, mutta se on nykyään melko normaalia tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Ryhmäkotien värimaailma on saanut kiitosta.

Rakennuksessa on joitain 1970-luvun elementtejä jäljellä. Mitä mieltä olette olleet niistä?

On ihanaa, että vanhaa on jätetty elämään – mielestäni aika onnistuneesti, itse asiassa. Itse tykkään valtavasti sisääntuloaulan kierreportaikosta.

Onko eteen tullut ratkaisuja, mitkä vaatisivat kehittämistä? 

Lukitusjärjestelmä on osoittautunut vaikeaksi, sillä lukot vaativat käden pitoa paikallaan. Osa asukkaista voisi muuten ulkoilla itsenäisesti, mutta he eivät saa ovia auki. Muistisairaiden asukkaiden on myös hankala käyttää asuinhuoneiden vessojen liukuovia. Niitä käytetään yleisesti hoivakodeissa, ja saranaovi veisi toki paljon tilaa.

Mikä Myllypuron seniorikeskuksessa on parasta?

Rakennus on todella valoisa, ilmava ja tilava. Pidän myös siitä, että puupintoja on paljon. Projektissa hienoa oli, että meitä käyttäjiä kuultiin. Olimme jokaisessa suunnittelupalaverissa mukana. Huomaan nyt jälkikäteen, että on tärkeää satsata aikaa ja perehtyä tarpeeksi ajoissa sellaisiinkin yksityiskohtiin kuin pistorasioiden paikkoihin. Kun aletaan rakentaa, on liian myöhäistä. Mukana täytyy olla henkilöitä, jotka ymmärtävät, mitä muistisairaat ihmiset pystyvät tekemään ja joilla on toisaalta näkemys siitä, millaista toimintaa halutaan ideologisesti tukea. ↙

Lisää kuvia ja piirustuksia projektista →

Lue Karita Rytivaaran arvio →