Julkaistu lehdessä 4/2023 - Metsä

Vapaa-aika

Mökki Vapunsaari

Playa Arkkitehdit

Arkkitehdit Tuukka Vuori, Ulla Kuitunen
Sijainti Hirvensalmi
Laajuus 71 m2
Valmistuminen 2021

Mökki Vapunsaari sijaitsee Etelä-Savossa Suontee-järven pienessä kallioisessa saaressa. Saaressa on edellisten sukupolvien 1960-luvulla rakentama kalastusmaja sekä muutama vuosikymmen uudempi rantasauna. Kalastusmajan jäädessä pieneksi kolmihenkiselle perheelle päätettiin viereen rakentaa uusi mökki.

Rakennus sijoittuu saaren tasaisimmalle paikalle ja hienoimman maiseman ääreen. Satulakaton ja pitkien räys-täiden alla on katettua ulkotilaa kolmeen suuntaan, jotta tuulisessa saaressa löytyisi aina suojaisia oleskelupaikkoja. Rakennuksen päätyjen kylmät seinät rajaavat näkymiä ja suojaavat terasseja säältä. Sisätilat avautuvat järvenselälle ilta-auringon suuntaan. Rakennuksen sydän on kolmeen suuntaan avautuva tupa avokeittiöineen.

Mökin rakensivat paikalliset saarirakentamisen ammattilaiset, ja ikkunat, ovet ja kiintokalusteet ovat paikallisen puusepän valmistamia, arkkitehdin suunnitelmien mukaan. Sekä runko että verhoukset ovat kuusta. Tavoitteena oli luoda rauhallisen yksiaineinen tila.

Rakennus on CLT-runkoinen. Nykyaikainen tietokone-ohjattu puuntyöstö mahdollisti yksinkertaiset ja eleettömät detaljit, kuten ikkunoiden ja ovien asentamisen ilman listoja. Puuosat ovat lähes täysin pintakäsittelemättömiä ja harmaantuvat ajan mittaan. Seinissä ei ole lämmön-eristystä, mutta rossipohjassa ja yläpohjassa on puukuitueristeet. Ilmanvaihto on painovoimainen, ja jokaisessa huoneessa on lisäksi tuuletusräppänä. Lämmitys perustuu kamiinaan sekä etäohjattavaan, öljypatterilla toimivaan kuivanapitolämmitykseen. ↙

Valokuvat Tuomas Uusheimo