Julkaistu lehdessä 4/2023 - Metsä

Vapaa-aika

Saaristohuvila Tammisaaressa

MNy Arkitekter

Arkkitehti Mathias Nyström
Sijainti Raasepori
Laajuus 120 m2
Valmistuminen 2023

Vapaa-ajan asunto sijaitsee Tammisaaren saaristossa kallioniemekkeellä osana kokonaisuutta, johon kuuluu myös sivuasunto (vanha mökki), uudistettava sauna ja rakenteilla oleva talousrakennus. Tilaaja halusi perinteisellä rakennustekniikalla ja luonnonmateriaaleista toteutettavan nykyaikaisen huvilan, jossa olisi suuret, valoisat oleskelutilat näkymien äärellä ja lisää yöpymistilaa.

Maastonmuotojen vuoksi ja tuulensuojan luomiseksi rakennus on jaettu kahteen lomittaiseen, satulakattoiseen osaan, joita yhdistää avara eteisaula. Porrastus rikkoo muuten melko suurta eteläjulkisivua, ja näin myös molemmista makuuhuoneista on merinäkymä.

Rakennus on toteutettu käsinveistetystä mäntyhirrestä, mutta siinä on myös pilari-palkkiosia suurten ikkunoiden kohdilla. Musta ulkokuori sitoo rakennuksen osaksi olevaa rakennuskantaa, ja valoisissa, auringon haalistamilla värisävyillä sisustetuissa sisätiloissa on saaristotunnelmaa. Rakennuksen läpi muodostuu kaksi näkymäakselia; toinen sisäänkäynniltä terassille ja toinen terassilta rakennuksen läpi merelle.

Lattia on kiilasahattua mäntylankkua, joka on lipeäkäsitelty ja öljytty. Myös sisäkatto on mäntyä. Pinnat on maalattu muovittomilla ja hengittävillä maaleilla. Eteisessä ja kylpyhuoneessa on käytetty lisäksi hiekanväristä Jura-luonnonkiveä. Puutavara tulee lähiseuduilta, ja toteutuksessa on hyödynnetty paikallisia tekijöitä. Rakennuksessa on painovoimainen ilmanvaihto, maalämpöjärjestelmä ja lattialämmitys. ↙

Valokuvat Multifoto