Julkaistu lehdessä 4/2023 - Metsä

Vapaa-aika

Villa Sjöviken

Arkkitehtuuritoimisto Jenni Reuter

Arkkitehti Jenni Reuter
Sijainti Kemiönsaari
Laajuus 206 m2
Valmistuminen 2022

Villa Sjöviken on ympärivuotisesti asuttava pientalo Kemiönsaaressa. Jyrkkä, kallioinen rakennuspaikka inspiroi talolle muodon, joka myötäilee korkeuseroja ja jättää herkän kallion koskemattomaksi.

Pitkä saaristonäkymä avautuu vasta korkealta sisääntulon jälkeen. Keittiö, ruokailutila ja oleskelutila ryhmittyvät talon sydämen, kahteen suuntaan avautuvan takan, ympärille. Kolmisakaraisen talon kahteen muuhun siipeen on sijoitettu enemmän yksityisyyttä vaativat tilat, makuuhuone pohjoiseen ja työhuoneet länsisiipeen.

Talossa on vain yksi kerros mutta monta tasoa. Alimman ja ylimmän tason välinen korkeusero on yli neljä metriä, minkä ansiosta talossa liikkuminen on voimakas, paikan topografiasta juontuva kehollinen kokemus.

Julkisivujen puuverhous on sovitettu maastoon ulottamalla pystylaudoituksen peiterimat kalliopintaan asti. Sisätiloja hallitsee maisema. Pintojen materiaalivalikoima on niukka, ja tilojen rauhallista ilmapiiriä tukee huolellisen käsityön jälki. ↙

Valokuvat Marc Goodwin