IlmoitusAdvert

Julkaistu lehdessä 2/2024 - Aine ja äly

Vapaa-aika

Sauna Tuomisaari

AOR Arkkitehdit

Arkkitehti Erkko Aarti
Sijainti Tuomisaari, Luhanka
Laajuus 30 m2
Valmistuminen 2023

Sauna Tuomisaari sijaitsee Keski-Päijänteen saaressa vanhan hirsiaitan vieressä. Pienessä saunamökissä on pyritty häivyttämään sisä- ja ulkotilan välinen raja, jotta rakennus tuntuisi tilavammalta ja myös huonolla säällä olisi mahdollista nauttia ympäröivästä luonnosta. Saunamökin ja hirsiaitan välillä on kävelysilta.

Katon ja päätyjulkisivujen muodostama tumma kehärakenne ympäröi kuutiomaista hirsikehikkoa, johon on sijoitettu sauna, parvelle johtavat portaat, pieni eteinen, makuusoppi ja päälle lasiseinäinen parvi. Kehikon puut on kaadettu omasta metsästä ja sahattu kenttäsirkkelillä. Hirsikehikon ja päätyseinien väliin rajautuvat tupa sekä kapea ulkotila saunomisen jälkeiseen vilvoitteluun. Keittiö, takka, ulkovarastot ja neljä metriä korkea tila ulkosuihkulle on integroitu osaksi kehärakennetta. Rakennus on perustettu kallionvaraisille valuharkoille. Kertopuupalkit kantavat päätyseinien välisen jännevälin, ja diagonaalia harjapalkkia kannattelee teräspilari.

Vinottain nurkasta nurkkaan kulkeva harja muodostaa sisätilaan purjemaisen katon. Pitkät räystäät suojaavat laajaa katettua terassia ja sen hirsipintoja sekä varjostavat lasiseiniä kuumalta auringolta. Saunan lauteet on rakennettu latomalla hirsirakenteiden tapaan. Lauteisiin integroitu vesiallas toimii myös valaisimena heijastaen valoa veden läpi saunan kattoon. Karmittomasti hirsikehikkoon asennetusta ikkunasta avautuu pitkä panoraamanäkymä Päijänteen selälle. ↙

Teksti Erkko Aarti

Valokuvat Erkko Aarti