IlmoitusAdvert

Julkaistu lehdessä 4/2018 - Uusi historia

Artikkeli

Käärmetalon korjannut arkkitehti: ”Yhteistyö on harvoin toiminut yhtä hyvin kuin tässä kohteessa”

Mona Schalin

Käärmetalo ulkonäkymä
Käsin lyöty karkea roiskerappaus on yksi Käärmetalon erityispiirteistä, joka pyrittiin peruskorjauksessa toistamaan alkuperäisen kaltaisena. Se maalattiin nyt kaksikomponenttisella silikaattimaalilla, jonka katsottiin suojaavan ulkoseinää kalkkimaalia paremmin. Väritutkija löysi julkisivusta kalkkimaalin jäänteitä, joiden perusteella päädyttiin palauttamaan alkuperäinen, 80-luvulla maalattua kellertävää sävyä vaaleampi sävy.  Kuva Kuvatoimisto Kuvio Oy

1950-luvun asumisen standardeja edustava Käärme­talo on Suomen sodanjälkeisen ajan asuntorakentamisen tunnetuimpia kokonaisuuksia, ja sen on muun muassa valittu Docomomon modernin arkkitehtuurin merkkiteosten luetteloon. Käärmetaloa peruskorjataan parhaillaan ja korjauksen ensimmäinen vaihe valmistui viime keväänä. Pyysimme arkkitehti Mona Schalinia avaamaan projektin haasteita ja suunnittelukysymyksiä, jotka koskevat erityisesti modernin arkkitehtuurin korjausta ja restaurointia.

Haluaisitko lukea jutun?

Tilaajana saat rajattoman pääsyn verkkosivuillemme ja näköislehden.