Julkaistu lehdessä 1/2019 - Kaupunki

Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 1/19: Kaupungin kynnys

Mika Savela

Vuonna 1938 amerikkalainen sosiologi Louis Wirth kirjoitti laajalti levinneen artikkelin urbanismista. Hän määritteli tuolloin harvoin käytetyn sanan merkityksen kasvavissa suurkaupungeissa havaittavana ja niissä yleistyneenä elämäntapana. Wirthin mukaan kaupunkieläjät erosivat maaseudun ihmisistä, sillä he olivat korvanneet perinteiset sukulaisuuteen ja synnyinseutuun perustuvat verkostonsa kaupunkien tarjoamilla anonyymeilla vastineilla. Kaupunkilaisuutta onkin pitkään pidetty juurettomuutena, mutta se on myös muuttanut muotoaan: 1980-luvun maitomainoksessa Helsinkiin saapunut maalaistyttö on nykyisin 2010-luvun kiinalainen siirtotyöläinen.

Haluaisitko lukea jutun?

Tilaajana saat rajattoman pääsyn verkkosivuillemme ja näköislehden.