IlmoitusAdvert

Julkaistu lehdessä 3/2019 - Asuminen

Vapaa-aika

Kesähuvila Gamla Villan

Collaboratorio

Arkkitehti Paula Leiwo
Sijainti Hanko
Laajuus 120 m2
Valmistuminen 2016

Suunnittelijalta – Paula Leiwo: Suojaisan niemen kainalossa Hangon ulkolaitamilla sijaitseva Gamla Villan on saanut nimensä samalla paikalla sijainneen, tulipalossa tuhoutuneen vanhan huvilan mukaan. Kolmekymppinen pariskunta halusi rakennuttaa modernin talon, jossa olisi kuitenkin Hangon vanhan huvilakaupungin henkeä. Budjetti oli pieni ja laatutavoite korkea, joten nelihenkisen lapsiperheen asuinneliöt päätettiin minimoida.

Jotta lopputulos muistuttaisi enemmän huvilaa kuin mökkiä, haettiin rakennukselle arvokkuutta ja neliöitään suurempaa vaikutelmaa tutkimalla vanhojen puuhuviloiden mittasuhteita, kattokulmia ja ikkunajakoja. Erilaisten parviratkaisujen kautta taloon saatiin lisäneliöitä ja tilallista leikkiä.

Tontilla sijaitseva vanha tammi, omenapuut sekä kapea näkymä merelle määrittivät rakennuksen sijainnin. Harjakattoinen rakennus on tien puolella ilmeeltään hillitty. Oleskelutilassa katto kuitenkin kääntyy 90 astetta avaten vaikuttavan näkymän suuren lasiseinän kautta puutarhaan ja merelle. Maisemaikkunan edessä olevan pienen loggian kautta siirrytään asteittain ulos terassille ja puutarhaan.

Puuseppä Ossi Eronen rakensi talon paikallisesta puutavarasta. Vaativin osuus oli oleskelutilan kertopuupalkeista tehty holvikaari. Julkisivujen lautaverhous käsiteltiin puunsuoja-aineella, joka muuttaa sävyn parissa vuodessa hopeanharmaaksi. Palon jäljiltä aikoinaan pelastetut pari vanhaa ovea ja ikkuna on myös liitetty osaksi uutta huvilaa. ↙

Valokuvat Archmospheres / Marc Goodwin

IlmoitusAdvert