Julkaistu lehdessä 6/2018 - Digitaalisuus

Infrastruktuuri

Länsisalmen sähköasema

Parviainen Arkkitehdit

Arkkitehdit Bratislav Toskovic, Juha Taponen, Miika Liukka
Sijainti Fazerintie 1, Vantaa
Laajuus 2 000 m2
Valmistuminen 2018

Arkkitehti ja pääsuunnittelija, Bratislav Toskovic

Bratislav Toskovic, miten sähköaseman vahva arkkitehtoninen pääidea syntyi?

Eräs jännittävä lapsuuden kokemukseni oli kurkistaa isovanhempieni vanhan putkiradion sisään. Radion ”julkisivu” oli todella kaunis mutta sen takana piileskeli kiehtova maailma täynnä lasisia ja metallisia, erimuotoisia ja erikokoisia osia sekä niitä yhdistäviä erivärisiä johtoja. Mielestäni siellä hallitsi täydellisen kaunis järjestys ja tasapaino. Jännittävin hetki oli, kun radion käynnistyessä lasiputket vähitellen syttyivät palamaan ja heräsivät eloon. Sähkö muuttui valoksi. 

Sama melkein unohdettu lapsuuden muistikuva palasi, kun tutustuessani rakennuspaikkaan ensimmäisen kerran astuin Länsisalmen sähköaseman vanhaan muuntamobunkkeriin. Sisällä olevien laitteiden muotokieli alkoi kiehtoa ja inspiroida. Laitteilla ei ole esteettisiä tavoitteita, mutta ne ovat tahattomasti kauniita. 

Kertoisitko tarkemmin suunnitteluvalinnoista?

Rakennusmassojen sijoittelu sekä niiden pohjaratkaisut on tehty toiminnallisuuden ehdoilla kuitenkin niin, ettei arkkitehtoniselle ilmaisulle asetettu tiukkoja rajoja. Näin yleensä harmaista ja ilmeettömistä muuntajarakennuksista tuli valolyhtyjä ja tavallisesti pystyristikkorakenteisesta maisemaportaalista noin 50 metriä korkea, ikonimainen kaari. Julkisivuissa käytetyllä lasityypillä on haettu suoraa yhteyttä lasista tehtyihin eristinlautasiin, joita käytetään laajasti sähkönjakeluteollisuudessa. 

Oli ainutlaatuinen kokemus suunnitella rakennus, joka palvelee 800 000 ihmistä, mutta jossa ei asu tai oleskele yhtään henkilöä. Halusimme luoda kaupunkikuvallisesti kiinnostavan ja mieleen painuva maamerkin ohi ajaville. Sähköaseman läpi virtaava energia ja ihmisten virta kulkevat rinnakkain. ↙

Valokuvat Mika Huisman