IlmoitusAdvert

Julkaistu lehdessä 4/2022 - Koti

Vapaa-aika

Miniasunto Inkoossa

Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen

Arkkitehti Mikko Heikkinen
Sijainti Inkoo
Laajuus 40 m2 (vierasmaja) + 27 m2 (pesutilat)
Valmistuminen 2021

Kauniilla merenrantatontilla on 1970-luvun alussa rakennettu Aarno Ruusuvuoren suunnittelema kesähuvila ja sauna. Tontille haluttiin uusi vapaa-ajan asunto ympärivuotiseen käyttöön. 

Inkoon sisäsaariston yleiskaava salli enintään 40-neliöisen vierasmajan rakentamisen. Siksi pesutilat sekä pieni puku- ja vierashuone sijoitettiin erilliseen huoltorakennukseen, joka liitettiin vierasmajaan osittain katetulla terassilla. Alkuperäisen huvilan tuli säilyä paikan päärakennuksena, joten uusi pihapiiri sijoitettiin siitä mahdollisimman kauas tontin toiseen reunaan. 

Vierasmaja ja huoltorakennus ovat muodoltaan rantaan suuntautuvia kapeita puikkoja, joiden tilasarjat avautuvat merelle suurien ikkunoiden kautta – samoin kuin tontilla sijaitsevassa vanhassa saunassa ja Ruusuvuoren vuonna 1968 yhdessä Armi Ratian kanssa suunnittelemassa Marisaunassa.

Vierasmajassa tilan korkeus kasvaa meren suuntaan. Matalassa päässä on liukuovin suljettava makuualue ja wc-suihkuhuone. Ulkoverhous ja sisätilojen paneloinnit ovat kuultokäsiteltyä oksatonta kuusilautaa.

Huvilan aikalaisista suurin osa on joko purettu tai korjattu niin, että alkuperäinen arkkitehtuuri on hävinnyt. Täällä omistajat ovat halunneet säilyttää talon hengen, vaikka yksityiskohdissa on toki jouduttu tekemään kompromisseja. 

Huvilan tilat on ryhmitelty atriumpihan ympärille. Ruusuvuori on ehkä saanut vaikutteita pohjaratkaisuun työmatkoiltaan Etiopiasta. Uuden vierasmajan ja huoltorakennuksen yhdistävässä terassissa on kaikuja atriumpihasta. ↙

Valokuvat Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen