Julkaistu lehdessä 5/2019 - Ekologia

Maisema

Fjällbon puiston laituri ja uimapaviljonki

Huttunen-Lipasti Arkkitehdit

Arkkitehdit Risto Huttunen, Santeri Lipasti, Satoshi Ohtaki, Tomas Hartman
Sijainti Aleksis Kiven kuja 2, Tuusula
Laajuus
30 m2
Valmistuminen
2019

SuunnittelijoiltaRisto Huttunen ja Santeri Lipasti: Tuusulan kaupunki kehittää Tuusulanjärven ranta-alueiden virkistyskäyttöä ja järjesti keväällä 2019 kutsukilpailun laiturin ja uimapaviljongin suunnittelusta Fjällbon puiston rantaan. Ehdotuksemme ”Pliplap” valittiin voittajaksi.

1900-luvun alussa Tuusulan Rantatien alueella asui taiteilijayhteisö, ja alueella oli useita huviloita. Monista huviloista löytyi tuolloin laituri, jonka päässä oli uimapaviljonki. Kilpailulla haluttiin palauttaa pala historiaa uudelleen tulkittuna rantamaisemaan. Laituri ja uimapaviljonki toimivat järvellä liikennöivien veneiden odottelupaikkana sekä luontopolun levähdyspaikkana, jossa voi nauttia järvimaisemasta. Talvella paviljonki muuttuu avantouimareiden ja retkiluistelijoiden välineidenvaihtopaikaksi.

Kilpailun lähtökohtana oli pieni budjetti, joten päädyimme etsimään ratkaisua, jossa laituri ja paviljonki ovat mahdollisimman yksinkertaisia mutta elämyksellisiä. Halusimme laiturista pienen reitin, tilasarjan, jonka varrelta avautuu näkymiä ja jonne muodostuu suojapaikkoja tuulelta ja sateelta. Yksinkertaisista levyelementeistä muodostuu pieni veistoksellinen paviljonki, kunnianosoitus Tuusulan taiteilijayhteisön historialle.

Toteutuksessa ainoa olennainen muutos kilpailuvaiheen suunnitelmaan oli laiturirakenteen muuttaminen paaluperusteisesta kelluvarakenteiseksi. Lisäksi laiturin päähän esitetty tulisija poistettiin paloturvallisuussyistä. Haasteet liittyivät kelluvaan rakenteeseen – laituri on epäsymmetrinen ja siihen kohdistuu tuulikuormaa. Rakentaja onnistui kuitenkin tiukassa aikataulussa ratkaisemaan rakenteeseen liittyvät haasteet, ja toteutus onnistui lopulta hyvin. ↙

Kuvat Marko Huttunen

Kysyimme kaikilta numerossa 5/2019 esteltyjen kohteiden suunnittelijoilta suunnitteluun liittyneistä ekologisista valinnoista.

Ekologisuudesta – Huttunen-Lipasti

Millaisia ekologisia valintoja laiturin ja uimapaviljongin suunnitteluun liittyi?

Suurin valinta oli rakennusmateriaali. Pintamateriaaliksi valittiin Siperian lehtikuusi. Siinä on luonnon omat kyllästysaineet eikä se tarvitse pintakäsittelyä eikä huoltokäsittelyä. Ainepaksuudet valittiin myös niin, että käyttöikä on riittävän pitkä. 

Kilpailuvaiheessa laiturin runko suunniteltiin puupilareiden varaan. Pohjaolosuhteiden ja järven suhteellisen suuren veden korkeusvaihtelun takia päädyttiin lopulta kelluviin betoniponttoneihin. Ratkaisu on pitkäikäisempi, mutta toki luontoa kuormittavampi. 

Miten kohde tukee mielestänne ekologista elämäntapaa? 

Laituri uimapaviljonkeineen kannustaa lähiluonnossa liikkumiseen. Se helpottaa Tuusulanjärven ja sen rantojen virkistyskäyttöä ja on yksinkertainen rakennelma, joka ei kuluta energiaa, vaan paremminkin antaa henkistä energiaa käyttäjilleen.

Miten ekologisuus näkyy tällä hetkellä toimistonne töissä? 

Mietimme jatkuvasti, miten voisimme parantaa hankkeidemme ekologisuutta. Olemme etsineet niin suunnittelu- kuin toteutuspuolelta sellaisia yhteistyökumppaneita, joilla on tahtoa ja osaamista kestävän kehityksen ratkaisuihin. Esitämme hankkeisiin ekologisia energiaratkaisuja, ja rakennusmateriaalien osalta ekologisuus on vahvasti mukana valintakriteereissä. ↙

IlmoitusAdvert