Julkaistu lehdessä 4/2022 - Koti

Pientalot

Talo Pokrinniemi

Avanto Arkkitehdit

Arkkitehdit Ville Hara, Anu Puustinen, Hiroko Mori, Emmanuel Laux
Sijainti Pokrinniemi, Hämeenlinna
Laajuus 438,5 m2
Valmistuminen 2022

Pientalon sijainti on ainutlaatuinen: vaikka Hämeenlinnan keskustaan on matkaa vain muutama kilometri, on pieni niemi täysin omassa rauhassaan, ja järven yli avautuu avoin, maaseutumainen maisema. Koska alue on maisemallisesti arvokas, sääteli kaava rakentamista tarkasti. Uudisrakennus tuli sijoittaa puretun, huonoon kuntoon päässeen huvilan tilalle, ja kattomuoto, volyymi, korkeus sekä julkisivumateriaalit tuli sopeuttaa ympäristön vanhoihin rakennuksiin. 

Rakennus on perusratkaisultaan selkeä. Pohjaltaan neliön mallinen rakennus kätkee sisälleen ristimäisen avoimen tilan, kuten myös Avannon 2010 valmistuneessa Neljän tuulen tuvassa. Suljetummat huoneet sijaitsevat avotilan sakaroiden välissä. Avotilasta aukeaa rajattuja näkymiä neljään eri suuntaan, ja valaistus elää auringonkierron mukaan. Viisi metriä korkea keskiosa saa ylävaloa kattoikkunasta. Kolmilapsisen perheen isä on ammatiltaan muusikko, joten flyygeli sijoitettiin juhlavasti talon keskelle. Pohjakerroksessa sijaitsee saunaosasto takkahuoneineen, verstas ja suljettu tila pianonsoitolle. ↙

Valokuvat Anders Portman