Julkaistu lehdessä 3/2019 - Asuminen

Asuminen

Ketjutalo Kuninkaanraitti

Tarmo Mustonen

Arkkitehti Tarmo Mustonen
Sijainti Kuninkaanraitti 14, Lieto
Laajuus 1 090 m2
Valmistuminen 2016

Suunnittelijalta – Tarmo Mustonen: Liedon Vanhalinnan asuinalueella sijaitsevaan kortteliin sai rakentaa pientaloja, mutta lähellä kulkevan vilkkaasti liikennöidyn Hämeentien vuoksi niiden pihat tuli suojata melulta kytkemällä talot toisiinsa. Suunnittelemamme kuusi paritaloa linkittyvät toisiinsa autokatos-varastoilla, jolloin niistä muodostuu maaston mukaisesti taipuva, lähes 130 metriä pitkä rakennus. Toimistomme oli aikaisemmin laatinut alueelle asemakaavamuutoksen. Kaavaa varten laadittujen viitesuunnitelmien pohjalta saimme toimeksiannon myös korttelin rakennussuunnittelusta. 

Asunnot on suunniteltu vuokrakäyttöön. Pyrkimyksenä oli saada aikaiseksi niin hyvä asuinympäristö, että asunnoista ei haluta muuttaa pois. Tavoitteena on pitkä elinkaari: talot on toteutettu betonielementtirunkoisina ja väliseinät muurattuina. Huoneistokoot ovat nykystandardia suuremmat. Kaksi asunnoista on 81-neliöisiä kolmioita, loput kymmenen 68,5-neliöisiä kaksioita.

Tutkimme erityisesti sisätilojen avautumista ulkotiloihin, näkymäakseleita sekä yksityispihojen suojaisuutta. Asuntoon sisään tultaessa avautuu näkymä talon läpi pihan takaiselle rinteelle. Huoneet saavat valoa useasta suunnasta. Pohdimme tarkkaan lattiasta nousevien ikkunoiden ja umpiseinän välistä suhdetta – suojan tunnetta antavaa umpiseinää piti jäädä riittävästi. 

Pinnoissa on materiaalin tuntua. Julkisivurappauksen hiertopinnassa näkyy kauniisti rappaajan kädenjälki. Varsinaisena rakennuksia kytkevien osien lautajulkisivut on käsitelty mustalla keittomaalilla, mikä ei peitä puun struktuuria. ↙

Valokuvat Veera Haerting