IlmoitusAdvert

Julkaistu lehdessä 3/2019 - Asuminen

Asuminen

Reppukadun kaupunkitalot

Arkkitehtitoimisto POOK

Arkkitehdit Pentti Raiski, Katariina Rautiala
Sijainti Reppukatu 4-6, Helsinki
Laajuus 1 661 m2
Valmistuminen 2018

Suunnittelijalta – Pentti Raiski: Kohtuuhintaisuus oli yksi keskeinen vaatimus, kun aloimme suunnitella asumisoikeusasuntoja Helsingin Alppikylään. Siitä huolimatta tavoitteena oli luoda laadukasta asumista, joka sopii myös kaupunkitaloideologiaan. Rakennusten olemuksessa ja kaupunkikuvallisessa mittakaavassa on tavoiteltu Alppikylän alueen henkeä – yksilöllistä ja samalla yhteisöllistä asumismuotoa. 

Rakennusten arkkitehtuurissa pyrittiin selkeään ja ajattomaan ilmaisuun. Tontin kaksi jyrkkäharjaista rivitaloa on verhoiltu suorin kattotiilin, joiden väri vaihtuu aina asuntojen rajalla. Tiili toimi myös rakennuksia mitoittavana tekijänä. Rakennusmassat perustuvat yksinkertaisiin puuelementteihin.

Kahdessa talossa on yhteensä 11 asuntoa, kahta eri asuntotyyppiä. Kaikki asunnot ovat kaksikerroksisia. Niihin liittyy lisäksi jo asemakaavaan kirjattu käyttöullakko, jonne asuntoa on myös mahdollista laajentaa. Pohjaratkaisuihin haettiin joustavuutta ja vaikutusmahdollisuuksia asukkaalle. Muun muassa huonemäärää on mahdollista muokata. 

Pidimme tärkeinä katutilaan näkyviä kaupunkitalomaisia ulko-ovia ja omaa yksityistä pihaa. Talo A:n asuntojen ovet avautuvat katetusti kadulle. Talo B porrastuu puolikerroksella rinteeseen: alemman tason pääovelle on esteetön kulku ja ylärinteen puolelta pääsee pihalle. Pihoja on rajattu kiinteillä aidoilla ja pensasaidoilla. ↙

Valokuvat Kuvatoimisto Kuvio Oy