Julkaistu lehdessä 3/2019 - Asuminen

Vapaa-aika

Sauna ja vierasmaja

Mer Arkkitehdit

Arkkitehdit Julia Hertell, Samuli Woolston
Sijainti Espoon saaristo, Espoo archipelago
Laajuus 310 m2
Valmistuminen 2018

Suunnittelijalta – Julia Hertell: Espoon saaristossa sijaitsevalla tontilla oli valmiiksi harmaantuneita puurakennuksia; asuinrakennus, verstas ja pieni venetelakka. Rakennusryhmää ei haluttu laajentaa visuaalisesti, joten sauna suunniteltiin tummaksi, metsään sulautuvaksi. 

Rakennus suunnattiin maastonmuotojen, ilta-auringon ja näkymien perusteella. Löylyhuoneesta näkee veneväylälle ja ilta-aurinkoon, takkahuoneesta taas auringonlaskun. Saunarakennus rakennettiin kokonaisuudessaan ristiinliimatuista CLT-massiivipuuelementeistä. Julkisivut on maalattu mustalla keittomaalilla, ja sinkitty kattopelti maalataan parin vuoden kuluttua tummaksi.

Sauna on rentoutumisen paikka työmatkan, myrskyisän purjehdusretken tai pitkän työpäivän jälkeen. Takkahuoneeseen voi vetäytyä kirjan kanssa, kun tarvitsee omaa rauhaa. Huone toimii myös vierasmajana ja kodin äänistä sopivasti erotettuna työhuoneena. ↙

Valokuvat Archmospheres / Marc Goodwin