Julkaistu lehdessä 3/2019 - Asuminen

Vapaa-aika

Savusauna Inkoon saaristossa

Livady

Arkkitehdit Marko Huttunen, Pauliina Saarinen
Sijainti Degerölandet, Inkoo
Laajuus 30 m2
Valmistuminen 2018

Suunnittelijoilta – Marko Huttunen, Pauliina Saarinen: Vaativa ja kokenut sauna-asiantuntija tilasi meiltä merenrantatontilleen nykyaikaisen, käsityönä salvotun savusaunan.  

Kiuas lämmitetään lauteiden alla olevasta lämmityshuoneesta. Kookkaan kiukaan, lämpöä varaavien seinä- ja yläpohjarakenteiden ja eristetyn kiukaankannen ansiosta saunassa voi yhdellä lämmityksellä nauttia voimallisista löylyistä lämmityspäivänä ja lempeämmistä löylyistä vielä seuraavana iltana. Kiukaan suunnittelussa keskeistä oli mahdollisimman puhdas palaminen. Saunakamaria ja löylyhuonetta erottava sola on peseytymistä ja vilvoittelua varten. 

Savusaunominen lämmittämisineen, siintymisineen, kylpemisineen ja vilvoitteluineen on hiljentymisrituaali, jonka pyhin hetki koetaan mustan huoneen hiljaisessa hämärässä kaikilta suunnilta säteilevän lämmön hyväilyssä. Se on myös yhteyden säilyttämistä parin sadan vuoden taakse, jolloin valtaosa suomalaisista ei pelkästään kylpenyt vaan myös asui savun lämmittämissä tiloissa. ↙

Valokuvat Livady