Julkaistu lehdessä 3/2019 - Asuminen

Pientalot

Talo Kaarnikka

LUO Arkkitehdit

Arkkitehti Miia Mäkinen
Sijainti Nykäsenranta, Oulu
Laajuus 310 m2
Valmistuminen 2017

Suunnittelijalta – Miia Mäkinen: Talo Kaarnikka on nelihenkisen perheen koti Oulujoen varressa. Tonttia ympäröi kulttuurihistoriallinen pelto- ja jokimaisema, kirkko ja pappila sekä Nykäsenrannan uusi asuinalue. 

Talo muodostuu kolmesta harjakattoisesta pää massasta. Tumma väritys saa rakennukset osittain katoamaan maisemaan. Kokonaisuudesta muodostuu moderni tulkinta perinteisestä pihapiiristä.

Sisään tullaan kahden harjakattoisen massan välistä. Heti eteisen päädystä avautuu suora näkymä pelloille ja joelle. Jokimaisemaa on pyritty hyödyntämään useissa eri tiloissa. Toisen kerroksen aulatiloista puolestaan aukeaa rauhoittava näkymä kohti Oulujoen kirkkoa ja sitä ympäröivää männikköä. Tunnelmaltaan ja toiminnoiltaan erilaiset tilat ja tilasarjat hengittävät maisemien ja asujiensa rytmissä.

Saunarakennuksen sisätiloissa tummat laattapinnat ja lämpökäsitelty puu luovat lämmintä ja intiimiä tunnelmaa vastapainona päärakennuksen sisätilojen vaaleudelle. Terassit yhdistävät rakennuksia muodostaen kulkuväyliä ja oleskelutiloja. Autotallin ja varastotilat käsittävä piharakennus on vielä rakentamatta. Se tulee rajaamaan tonttia pohjoisen suuntaan. ↙

Valokuvat Toni Pallari