Juttukokoelma

Arkkitehti-lehti juhlistaa kansainvälistä naistenpäivää

Sunnuntaina 8. maaliskuuta vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Sitä juhlistaaksemme kokosimme viikonloppulukemiston naisarkkitehtiutta käsittelevistä jutuista lehdestämme viime vuosilta. Jutut ovat avoimesti luettavissa.

→ ”Naisverkosto sai alkunsa” (ARK 2/2017)

Pirkko-Liisa Schulman luotasi vuoden 2017 lehdessä 1940-luvulla perustetun naisarkkitehtien järjestö Architectan historiaa. 

Elsi Naemi Borg (1893-1958)

→ ”Sukupuolittuneita näkymiä” (ARK 2/2019)

Hanna Tyvelä pohti vuoden 2018 alussa, miten meidän pitäisi puhua naisarkkitehtien työstä ja nostaa naisten työpanosta esiin. ”Yksilötarinoiden arkkitehdit ovat keränneet mainetta muiden työn arvostuksen ja näkyvyyden kustannuksella. Erityisesti naisarkkitehtien työ on jäänyt tämän perinteen takia pääosin näkymättömiin”, Tyvelä kirjoittaa.

→ ”Arkkitehti, yrittäjä, nainen” (ARK 2/2017)

Vuonna 2017 Miia-Liina Tommila, Jenni Reuter, Pia Ilonen ja Kirsti Sivén keskustelivat Elina Koiviston moderoimana, millaista on työskennellä arkkitehtuurin parissa naisena. Onko tilanne muuttunut kolmessa vuodessa?

→ ”Feminismi arkkitehdin työkaluna” (ARK 2/2017)

Marja Rautaharju tuo esille, kuinka feministinen ajattelu voisi auttaa arkkitehteja huomioimaan suunnitellessaan paremmin erilaiset ihmisryhmät.

Miten naiset näkyvät Arkkitehti-lehdessä? Kuka kirjoittaa, kuka suunnittelee esittelemämme rakennukset? Kokosimme yhteen lukuja naisten esiintymisestä lehdessä vuosilta 2015–2019. Lue lisää täältä