Julkaistu lehdessä 3/2021 - Pyhä tila

Kolumni

Valokuvakolumni: Pyhiä paikkoja

Tuomas Uusheimo

Jatulintarhat ovat kalliolle irtokivistä rakennettuja labyrinttimaisia rakennelmia, joiden syntyyn liitetään erilaisia myyttejä ja uskomuksia. Niitä löytyy eri puolilta Pohjois-Eurooppaa, erityisesti Suomesta.

Muinaiset pyhät paikat ovat usein luonnon poikkeuksellisiksi muovaamia rakennelmia, kuten luolia, lähteitä, siirtolohkareita tai lehtoja. Vaikka jatulintarhat ovat ihmisen rakentamia, niiden sijainnin on saattanut määritellä ympäröivä maisema tai meren läheisyys. Ympäristö synnytti ihmisessä pyhyyden kokemuksen.

Oman aikamme usko ja pyhyys kulkee kokijan mukana. Se kuljetetaan taskussa lentokenttien, kauppakeskusten ja koulujen arkisiin hiljaisiin huoneisiin, joissa rukoillaan, meditoidaan ja pysähdytään. Tiloihin, joiden seinien tehtävä on suojata aistejamme ulkopuolisilta häiriöiltä. Pyhyyden kokemus syntyy yhteyden katkaisemisesta ympäröivään. ↙

TUOMAS UUSHEIMO on rakennetun ympäristön kuvaamiseen erikoistunut valokuvaaja. Hän on lehden vakituinen kuvakolumnisti vuonna 2021.