Julkaistu lehdessä 3/2019 - Asuminen

Pientalot

Pientalo Kotola

Tapani Takkunen

Arkkitehti Tapani Takkunen
Sijainti Kniipinkuja 6, Seinäjoki
Laajuus 124 m2
Valmistuminen 2016

Suunnittelijalta – Tapani Takkunen: Kotola on koe- ja konseptitalo, jossa tutkittiin kahta viime vuosina esillä ollutta asumisen trendiä: kaupunkipientaloa ja massiivipuurakentamista. Tilaajana oli rakennusliike, joka antoi väljät raamit suunnittelulle. Hyvä rakennuspaikka hankkeelle tarjoutui vuoden 2016 Seinäjoen asuntomessuilta.

Kotolan tarkoitus on tarjota yksi malli pienehkölle pientalolle, joka soveltuisi tiiviiseen kaupunkimaiseen ympäristöön niin omalle tontilleen kuin yhtiömuotoiseenkin asumiseen. Asuinrakennus muodostaa piharakennuksen kanssa kokonaisuuden, joka rajaa sisäänsä yksityisen pihan. Pieni puutarha, terassit ja piharakennus ulkosaunoineen kuuluvat omakotiasumisen ytimeen.

Rakenteissa haluttiin kokeilla massiivipuisen CLT-rakenteen soveltuvuutta pientalorakentamiseen. Ristiin kantava, jäykkä massiivipuulevy mahdollistikin monimuotoiset arkkitehtoniset ja rakenteelliset ratkaisut – pitkät jännevälit, kulmien avaukset, ulokkeet ja välipohjalaattojen kannatukset oli helppo toteuttaa. Kevyen paloluokan ansiosta puupintoja oli mahdollista jättää rohkeasti ja rehellisesti esille sekä sisällä että ulkona. Yksiaineisella rakenteella tavoiteltiin pienempää alttiutta niin rakennustyön aikaisille virheille kuin elinkaaren aikaisille ylläpidon laiminlyönneille. Rakenteen suoma mittatarkkuus ja yksinkertaiset detaljit saavat aikaan laadukkaan vaikutelman. ↙

Valokuvat Sameli Rantanen